Акцент, Новини

Хиляди сведоха глави пред великия Ботев

Два дни Калофер чества 170- годишнината от рождението на една от най-светлите личности в историята на България – поета-революционер Христо Ботев.Началото беше поставено на 5-ти януари вечерта, когато председателят на Народното събрание  Цвета Караянчева прие строя и поздрави почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад „Христо Ботев”. Тя поднесе цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей „Христо Ботев”. Заедно с другите официални лица, между които съветникът на президента – Пламен Узунов, председателят на Комисията по отбрана – ген. Константин Попов,  зам.областният управител на област Пловдив – Евелина Апостолова, зам.-кметът на гр. Пловдив – Розалин Петков, кметът на Карлово – Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет на Карлово – Теодор Шойлеков, кметът на Калофер-Румен Стоянов,  Началникът на гарнизона бригаден генерал Пламен Йорданов и народни представители от всички политически сили, госпожа Караянчева посети музея на Ботев, след което в НЧ „Христо Ботев – 1869” поздрави калоферци с празника. Пред стотиците присъстващи на празничния концерт тя обяви, че  по повод 170 години от рождението на Христо Ботев, 2018 година ще бъде година на Ботев.

Вторият ден от тържествата, 6-ти януари, започна от двора на НМ „Христо Ботев“, с военен ритуал и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Венци и цветя на признателност, пред паметниците на Христо Ботев, майка му Иванка Ботьова   и баща му – даскал Ботьо Петков,  поднесоха официални лица, държавни институции, кметове на общини, политически партии и организации, културни и просветни институции, признателни граждани.

Пред мемориалния  комплекс „Христо Ботев“ в центъра на Калофер, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесе вълнуващо слово.

„Най-важното нещо е Ботев, неговото дело и неговите пламенни стихове да са в нашите сърца. Това е истински важното и то ще бъде такова, докато нашите очи гледат и виждат величествения калоферски Балкан и красотите на майка България. Поклон пред живота и делото на великия Ботев. Памет вечна на духовното наследство, което той ни завеща.“, каза кметът. Той предостави думата за тържествено слово на председателя на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание генерал Константин Попов, който подчерта, че Ботев „е меч, който сочи напред, сочи ни бъдещето, иска и води, защото има идеал. Свободата е целта, която трябва да преследваме. Затова Ботев вдъхновява всички, затова той води, затова той е знаме“, каза генерал Константин Попов.

По традиция, пред паметника на поета-революционер беше положен „Венеца на славата”.

През двата дни, хиляди българи дойдоха в Калофер от цялата страна, да се преклонят пред великия Ботев и да заявят с присъствието си, че „Той не умира!”

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/