Акцент, Новини

В Карлово хиляди отбелязаха 145-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Стотици граждани и гости на гр. Карлово, представители на държавната и местна власт, депутати и представители на различни политически партии, се събраха на 18-ти февруари на пл. „Васил Левски“, за да сведат глава пред Апостола на свободата и отбележат 145-тата годишнина от неговата гибел. Официални гости на събитието бяха заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-министърът на вътрешните работи- Стефан Балабанов, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на Отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Директорът на Областна дирекция на полицията гл. комисар Атанас Илков. Областна администрация – Пловдив беше представена от зам. областният управител Евелина Апостолова.

Във вълнуващото си възпоменателно слово, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов припомни, че честванията в памет на Апостола започват в деня за прошка : „Днес, 145 години след обесването на Васил Левски, ние сме длъжни да поискаме прошка от него и от героите, загинали за свободата на България. Да поискаме прошка за това, защото ние нямаме техния морал, защото не работим достатъчно за Отечеството“.

 Министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си  се обърна към присъстващите с въпроса: “Десетки години наред българските политици се упражняват на гърба на Дякона… Той работеше за обединението на България, а ние каква нация сме – разединени, настървени един срещу друг. Готови ли сме поне за една минута на ден да си спомняме заветите на Апостола?“.

С едноминутно мълчание и падане на колене, присъстващите почетоха паметта на великия българин.

Възпоменателните чествания продължиха и на 19-ти февруари. Те започнаха  със заупокойна Света литургия и панихида в памет на Апостола, в храма „Света Богородица“, където Васил Левски е служил като дякон. Ритуалът беше отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит.

Официалната церемония се състоя на пл. „Васил Левски“, с участието на военен духов оркестър и роти почетен караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада, на която присъстваха: Красимир Каракачанов – заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и Министър на отбраната, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, народните представители Корнелия Нинова и Веска Ненчева, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на Отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, професор Иван Гаврилов – дарител и носител на Наградата на Карлово за 2015 година, Дора Чаушева – директор на Национален музей “Васил Левски, Мариана Манчева – директор на средно училище “Васил Левски” – носител на Наградата на Карлово за 2012 година, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.

Пред паметника на Апостола ритуално беше положен традиционният „Гирлянд на славата“, а венците бяха десетки.

 Почит бе отдадена   и на майката на Дякона. В  националния музей ”Васил Левски” бяха  отбелязани 140 години от смъртта на Гина Кунчева, пред паметника на която политици, граждани и общественици положиха цветя.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/