Акцент, Новини

Земеделският министър, областният управител на Пазарджик и заместник областният управител на Пловдив се срещнаха със зеленчукопроизводители в с. Мало Конаре

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова и заместник областният управител на Пловдив Димитър Добрев посетиха оранжерията на Иван Кабуров в с. Мало Конаре, където се срещнаха с производители от региона и се запознаха с проблемите пред зеленчукопроизводството и в частност оранжерийното производство. Пред министъра Кабуров представи идеята държавата да субсидира опаковките за земеделската продукция. „Идеята си струва да бъде обсъдена с Министерството на финансите, защото в нея има доста потенциал и се надявам да бъде реализирана“, каза Кирил Вътев. Заместник областният управител на Пловдив Димитър Добрев подкрепи идеята, като предложи да има единна българска опаковка за земеделска продукция, която да гарантира български произход. Същевременно с това, според Димитър Добрев е необходимо да се създаде канален ред, по който да бъдат разкривани измами, свързани с използването на тази опаковка за продукция с нерегламентиран произход.

Министър Вътев призова производителите да се сдружават, за да бъдат конкурентни на пазара. „Трябва да обединяваме усилията си, за да се намалят разходите по веригата от полето до трапезата“, посочи той пред присъстващите. Той сподели, че се търсят възможности за данъчни насърчения, чрез които производители да излязат „на светло“, като една от идеите е механизъм за връщане на ДДС. Според министъра темата за оранжерийното производство у нас трябва да бъде аналазирана обективно, тъй като на пазара има конкуренция. „Ние не можем да забраним вноса от други европейски страни. В редица от тях има топли райони, където не се правят толкова високи енергийни разходи. Трябва сериозно да си зададем въпроса има ли смисъл през зимата да се произвеждат оранжерийни зеленчуци българска продукция“, добави Вътев.

По думите му „темата за компенсиране на енергийните разходи е на дневен ред, но големият въпрос е къде можем да бъдем конкурентни и доколко си струува това да се прави“. България плаща най-високата ставка за оранжерии от над 8000 евро за хектар, каза още Кирил Вътев и посочи за сравнение Румъния, където ставката е около 2000 евро за хектар, а Гърция не се заплаща подобна ставка. Той припомни, че бюджетът за подпомагане на земеделските производители за тази година е с 500 милиона лева повече спрямо миналата и за 2024 година той е 3,6 милиарда лева. Вътев бе категоричен, че и тази година фермерите ще получават помощ за напояване.

Министърът обърна внимание и на това, че когато производителите имат нереализирана продукция, е по-добре да я даряват на Българската хранителната банка, вместо да я унищожават.

В срещата участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев и председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 18 януари, 2024 в 10:13

Skip to content https://www.livechatalternative.com/