Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна с Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република в Република България

Областният управител Здравко Димитров се срещна с Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китайската народна република в Република България.

Посланик  Хайджоу благодари на областния управител за гостоприемството и изрази увереността си, че срещата е още един показател за доброто сътрудничество и развитието на по нататъшните отношения между двете държави.

Здравко Димитров очерта приоритетите на област Пловдив, които са изцяло в синхрон с националната политика през последните години за развитие на интензивните българо-китайските отношения. Той изтъкна стратегическото местоположение, важните транспортни коридори и връзки, развито земеделие, животновъдство и интензивното развитие на логистичните и индустриални зони в областта.

Областният управител подчерта големия потенциал на Летище Пловдив за развитието на бизнеса и туризма в региона и каза, че за се надява да се намери добър стопанин за този важен транспортен и логистичен обект. Той заяви, че в рамките на неговите правомощия, ще съдейства за по-бързото разрешаване на този въпрос, като инициира среща с министър-председателя и министъра на транспорта във връзка с концесията на Летище Пловдив.

Н. Пр. Джан Хайджоу представи състоянието и спецификата на китайската икономика, китайската политика за инвестиции и конкретни възможности за влизане на китайски инвестиции, както в страната, така и в региона. Той посочи няколко сектора за инвестиране, които биха били интересни за китайските компании, като селскостопански стоки, земеделски продукти, инфраструктура, винопроизводство, българско кисело мляко и др.

Областният управител заяви, че подкрепя сериозния бизнес интерес от страна на китайски компании и е готов да съдейства за развитието на двустранните отношения.

Срещата завърши с размяна на подаръци, а Н. Пр. Джан Хайджоу подари на областния управител традиционна восъчна китайска чиния, която е символ на развитието и просперитета.

 

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/