Новини

Областният управител Здравко Димитров се срещна новия Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсейин Ергани

Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров се срещна и разговаря с новия Генерален консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсейин Ергани.

Това бе първата официална визита на г-н Ергани, след встъпването му в длъжност на 30 януари.

На срещата присъстваха и вицеконсулът на Република Турция г-н Волкан Танйълдъз, зам.-областните управители Владимир Петров и Ангел Рангелов, както и главният секретар на Областна администрация Пловдив Борислав Димов.

Г-н Ергани подчерта, че е изключителна радостен, че първата му среща е имено с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Той заяви, че първите му впечатления от Пловдив са прекрасни и това е град, в който веднага се е почувствал като у дома си.

На срещата бяха повдигнати важни въпроси от регионално значение. Бяха обсъдени възможностите за по-добри контакти между двете страни и за привличане на  турски инвестиции в Пловдивска област. Генералният консул изрази желание да бъдат възобновени разговорите за откриване на авиолиния, която да свързва Пловдив и Бурса. Областният управител обеща съдействие и каза, че за Летище Пловдив това ще е от изключително важно значение. Той подчерта, че подобни разговори са били водени още през 2012 година, когато преговорите за откриване на две нови авиолинии – Пловдив-Бурса и Пловдив-Истанбул са били пред финализиране, но в последния момент това не се е осъществило. Той заяви, че се надява сега проектът да бъде реализиран, защото туроператорите имат подчертан интерес към гости от съседна Турция, особено във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Коментирани бяха и възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма.

И двамата изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите, който засяга всички страни.

Г-н Ергани обсъди с областния управител и два от проектите, които от години очакват своето решение. Единият проблем е свързан с частичен ремонт на покрива на Имарет джамия, който джамийското настоятелство иска да извърши, но и до момента плановете не се одобрени от страна на община Пловдив. Другият проект е за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив, на когото също не е дадена „зелена светлина“. Генералният консул изрази надежда, че двете начинания ще бъдат реализирани в най-скоро време, а Здравко Димитров каза, че ще съдейства за по-бързата им реализация.

В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Хюсейин Ергани поради на г-н Димитров оригинален сувенир.

БИОГРАФИЯ

Хюсейин ЕРГАНИ

Генерален Консул на Република Турция в Пловдив

  • Роден през 1973 г. в гр. Ерзурум.
  • През 1996 г. се дипломира от специалността Международни отношения във Факултета по Икономически и  Административни Науки на Университет Боазичи.
  • Същата година постъпва в Министерството на Външните Работи.
  • Между 1998-2000 г. е на длъжност Аташе и Трети секретар в Дирекция Двустранни културни отношения.
  • 2000 г. е назначен като Трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе.
  • През 2002-2005 г. е на длъжност Втори и Първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева.
  • Между 2005-2007 г. е на длъжност Първи секретар в Дирекция Многостранни икономически отношения.
  • 2007-2008 г. е Политически Съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в  Афганистан.
  • Между 2008 и 2011 г. е на длъжност Съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон.
  • През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса.
  • Между 2013-2016 г. е на длъжност Началник отдел в Дирекция Америка.
  • От 30-и януари 2017 г. е на длъжност Генерален консул на Република Турция в Пловдив.
  • Владее английски и на средно ниво руски език.
[contentblock id=prname]

 

Skip to content https://www.livechatalternative.com/