Акцент, Новини

Хиляди поклонници честваха Преполовение в Асеновград

Тази година православните християни отбелязват Преполовение, денят между Възкресение Христово и Петдесетница, на 2-ри май. Поклонници от цялата страна се стекоха в асеновградския храм „Света Богородица – Благовещение“, известен още като Рибната църква. В храма архиерейска света литургия отслужи Знеполският митрополит Арсении в съслужение със свещеници от Пловдив и Асеновград. Да почетат празника и се преклонят пред Божията майка, бяха дошли зам. областният управител – инж. Димитър Керин, кметът на Асеновград – д-р Емил Караиванов, кметът на Първомай-Ангел Папазов, представители на кметства и общини от цялата област.

По традиция, датираща от над 100 години, чудотворната икона на Пресвета Богородица – Елеуса (Умиление), известна като „Златна ябълка”, беше изнесена и с тържествено литийно шествие отнесена до Бачковския манастир. Там също беше  отслужен молебен и се извърши водосвет, а хилядите богомолци се поклониха на двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.

Следобед шествието потегли обратно за Асеновград, а чудотворната икона беше посрещната с тържествения звън на всички църковни камбани в града.

Традицията се спазва от 1896 година, а богомолците вярват, че на днешния ден Богородица чува молбите на всеки, застанал с отворено сърце и гореща молитва пред нейния чудотворен образ.

Галерия

[/su_custom_gallery]
Skip to content https://www.livechatalternative.com/