Акцент, Новини

Зам. областният управител г-жа Евелина Апостолова приветства студенти и докторанти от ПУ

Научна конференция за студенти и докторанти се проведе на 11-ти май в зала „Компас“ на  ПУ „Паисий Хилендарски“. Организатори на събитието бяха факултетът по Икономически и социални науки, Философско-историческият факултет, Център „Образование за демокрация“, Студентският съвет и Студентският клуб на политолога при ФИСН на университета. Официални гости на Конференцията бяха   зам. областният управител – г-жа Евелина Апостолова, деканът на ФИСН – доц.  д-р Станимир Кабаиванов,  зам.-деканът на ФИФ – доц. д-р Стойка Пенкова и ръководителят на Центъра за образование и демокрация – г-н Красимир Лойков. Темата на конференцията беше „Икономически и социални аспекти на културното наследство“. Приветствие от името на областния управител Здравко Димитров поднесе заместникът му – г-жа Евелина Апостолова, която подчерта, че темата е изключително актуална, тъй като се провежда в периода на българското европредседателство и е „тясно свързана с едни от основните цели на Европейската година на културното наследство, а именно: да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство, както и да се насърчават културното многообразие, междукултурния диалог и социалното сближаване“. Г-жа Апостолова използва случая да поздрави участниците в конференцията с празника на св.св. Кирил и Методий.

„Вярвам, че не случайно тази конференция се провежда на 11-ти май – денят на светите равнопапостоли  Кирил и Методий – две имена, които първи изникват в съзнанието на всеки от нас, стане ли въпрос за култура, духовност и принадлежност към българската нация.  Специално искам да се обърна към всички млади хора – студенти и дипломанти, които са сред нас. Имайте самочувствието на личности, които принадлежат към народ, дал „нещo на света“ и които имат вяра и убеденост във възможностите си да дадат още много, за да се чувстват равностойни и равноправни граждани на културна Европа“, подчерта в приветствието си зам. областният управител.

Поздравителен адрес до организаторите и участниците във форума беше получен лично от министъра на българското председателство на Съвета на Европейския съюз – Лиляна Павлова.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/