Новини

Областният управител Здравко Димитров приветства делегатите на 42-я конгрес на Международната комисия по военна история

Областният управител Здравко Димитров приветства делегатите на 42-я конгрес на Международната комисия по военна история, който се откри днес в Пловдив. Областният управител е и символичен домакин на международния форум, който за трети път гостува в България. Тази година конгресът трябваше да се проведе в Истанбул, но поради усложнената обстановка в Турция, се наложи друга държава да поеме домакинството. С пълно единодушие членовете на Международната комисия решиха домакинството да бъде поверено на Пловдив.

През 2012 г. България за първи път беше домакин на конгреса, който се проведе в София на тема „Технологиите и военното дело“. Вторият конгрес беше проведен във Варна през 2014 г. на тема „ Първата Световна война 1914-1918г.“. Пловдив е третият български град, който поема домакинството на конгрес на Международната комисия по военна история.

В приветствието си към делегатите Здравко Димитров изтъкна, че темата „Локални войни – глобален отзвук“, която тази година е във фокуса на конгреса, е от изключително важност, за всички държави по света, защото всеки локален конфликт засяга в една или друга степен цялото човечество. „Всяка една локална катастрофа има отражение не само върху взаимоотношенията на пряко замесените в конфликта страни, но и върху всички останали, независимо дали във военен, икономически или политически аспект“, заяви областният управител и пожела на делегатите на конгреса ползотворна работа.

Президентът на  Международната комисия по военна история проф. д-р Масимо Де Леонардис отбеляза, че е впечатлен от организацията на мащабното събитие. „Тазгодишният конгрес се случи в спешни условия, само 40 дни след отказване на домакинство на Истанбул. Благодарен съм, че всички делегати успяха да се организират и да присъстват в Пловдив. Изказвам най-сърдечните си поздравления за отличната организация и подкрепа, която срещнахме от страна на държавната и местната власт. Благодаря лично на областния управител Здравко Димитров за съдействието!“, каза Масимо Де Леонардис, който е професор по международна история и директор на Катедра по политология в Университета „Католика дел Сакро Куоре“ – Милано.

Генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов прочете поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов към участниците. Сред лекторите на конгреса по военна история са генерал-майор Тодор Дочев – Началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и бригаден генерал Данчо Дяков.

Във форума, който ще продължи до 8 септември, участват делегати от 37 страни и пет континента.  Областният управител подари на проф. Де Леонардис плакет с изглед от Античния театър, а професорът се отблагодари с традиционен, ръчно рисуван италиански сувенир. Всички делегати на конгреса направиха и обща снимка за спомен преди да започне деловата част. Конгресът на Международната комисия по военна история  се превръща в място за обмяна на идеи, международни проекти и партньорство във военната сфера.

СнимкиАтанас Кънев

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/