Новини

Заместник областният управител Георги Пилев и Главният секретар на Област Пловдив Борислав Димов почетоха тържествата в Перущица

Заместник областният управител Георги Пилев и Главният секретар на Област Пловдив Борислав Димов, бяха сред официалните гости на тържествата по случай 140 години от Априлската епопея, които се проведоха в гр. Перущица.

Те присъстваха на тържествената програма, която започна със заупокойна панихида, отслужена от  Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений в Историческата църква „Св. Архангел Михайл“. Епископ Арсений изтъкна особената роля на Перущица в народоосвободителната борба.

След панихидата, на площада пред общината, кметът Ради Минчев изнесе прочувствено слово, в което заяви, че винаги в паметта ни ще останат хилядите достойни хора, работили за националното ни освобождение. В този момент, сякаш и природата изрази своята съпричастност и преклонение пред подвига на българските герои. Небето над Перущица се покри с черни облаци, раздирани от силни гърмежи и светкавици, и рукна пороен дъжд.

Но поройният дъжд, който се изля над Перущица и за броени минути превърна улиците на града в реки, нито за миг не помрачи тържеството. Бурята не спря представителните военните формирования от гарнизона в Асеновград, на официалните гости и признателните граждани, които въпреки силните дъждовни пориви изразиха своята почит към загиналите за освобождението на България.

Българският трибагреник беше издигнат под звуците на националния химн. След това бяха поднесени венци и цветя на паметниците на братя Тилеви и Петър Бонев от името на областния управител на област Пловдив, държавни и общински институции, както и от признателните граждани.

След като бурята отмина, на площада беше представен и музикално-поетичният спектакъл на пловдивските театрали Алексей Кожухаров и Петър Тосков „Памет за Перущица“, който пресъздаде героични моменти от Априлското въстание. Финалът на честванията беше ознаменуван със заря.

Последна редакция на 11 юли, 2016 в 16:00

Skip to content https://www.livechatalternative.com/