Акцент, Новини

Започна фестивалът „Дни на тракийската култура“ в Пловдив

За шести пореден път Пловдив е домакин на Международния фестивал „Дни на тракийската култура“ . Официално форумът беше открит на 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион. И тази година организатор е Културен център ТРАКАРТ, а партньор на събитието е Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. Старт на празненствата даде създателят на Културния център Георги Иванов, известен на пловдивчани като Жорж Трак. Приветствия към гостите произнесоха още генералния консул на Турция г-н Хюсейин Ергани и председателят на Общинския съвет г-жа Савина Петкова. Зам. областният управител г-жа Евелина Апостолова поздрави организаторите и гостите на фестивала и връчи поздравителен адрес от името на областния управител Здравко Димитров.

Акцент на събитието беше детското творчество, представено  от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена“-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев. “

На пловдивчани за първи път беше представено  богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл и изпълнения на живо на исторически хетски инструменти.  Интерес предизвика и  дефилето „Следите на хетите“, на което бяха представени костюми с изображения  от хетски релефи със съвременна адаптация.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог“, концерти, театрални постановки,  изложби,  излъчване на филми, демонстрации.

В програмата интерес предизвикват изложбите:

  • Изложба “Пътешествие във времето”, посветена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол;
  • Фотоизложба „Неразказаната приказка за българската история“;
  • Фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“,
  • Изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“;
  • Изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Филмите, които ще се представят на публиката са на Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.

Театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ по актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.

Фесивалът ще продължи до 26-ти юни.

Входът за всички събития е свободен

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/