Акцент, Новини

Премиерът Борисов и областният управител посетиха уникалния гробищен комплекс „Малтепе“

Областният управител Здравко Димитров и министър-председателят Бойко Борисов посетиха могилата „Малтепе“ край пловдивското село Маноле, където беше открита най-високата гробница на Балканите. Разкопките посетиха и заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров, главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов, министърът на културата Боил Банов и заместникът му – Амелия Гешева, кметът на Пловдив Иван Тотев, много експерти и журналисти.

В могилата „Малтепе“ екипът археолози разкри монументален гробен комплекс, който предстои да бъде проучен. Гробищен комплекс с такива размери до сега не е разкриван както  в България, така и в съседните Балкански държави.

Директорът на Регионалния археологически музей доц. Д-р Костадин Кисьов представи находките и обясни огромното значение на уникалната гробница, която няма аналог.

Премиерът Борисов благодари на доц. д-р Костадин Кисьов и на неговия екип, и заяви, че ще се направи всичко възможно този уникален комплекс да бъде разкрит, проучен и експониран през следващата година, когато Пловдив ще посреща гости от цял свят като Европейска столица на културата.
„Това е нещо уникално за България. Тук ще могат да идват деца, ученици и всички българи и да се гордеят със своята история. Убеден съм, че този обект ще допринесе за националното самосъзнание и самочувствието на българите“, каза Борисов.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Последна редакция на 21 август, 2018 в 20:28

Skip to content https://www.livechatalternative.com/