Акцент, Новини

Областният управител присъства на откриване на завода за самолетни части „Latecoere“

Министър-председателят Бойко Борисов и областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров присъстваха на церемония по откриване на новия завод за авиационни части „Latecoere“. Сред официалните гости бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, Яник Асуад, член на УС на компанията, посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ерик Льобедел, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, кметът на Пловдив Иван Тотев, заместник областните управители Петър Петров и Евелина Апостолова, главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов и много гости.

„Latecoere“ е водеща в авиационната индустрия френска компания със сто годишна история, специализирана в производството на самолетни врати и компоненти за Еърбъс 320 и 330. Заводът за авиочасти е построен в индустриалната зона на Пловдив на площ от 5 декара. Проектът е на стойност 11 млн. евро, като до 2020 г. се предвижда разкриването на 175 работни места.

„Новият завод на „Latecoere“ е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори. Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока. България притежава ключовите фактори, необходими за развитието на успешни бизнес и инвестиционни проекти: финансова и макроикономическа стабилност; благоприятен данъчен режим, предвидими и стабилни правила за правене на бизнес, висококвалифицирани специалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на официалното откриване на завода.
„Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и най-добри френски хеликоптери „Пантер“ и „Кугър“, най-сетне в България имаме и завод за производство на авиочасти. Това каза в приветствието си премиерът Борисов. „С това доказахме, че е по-добре да бъдем партньори както в ЕС, така и в България, да има производство и така най-добре чрез бизнеса се скрепява приятелство“, каза още премиерът. Той благодари на администрацията – местна и държавна, която по думите му помагала на инвеститорите. „Напоследък чувам разни приказки от опозицията, че администрацията била непрозрачна. Виждате на всяко откриване посланици, гости и собственици благодарят за работата на местната и държавната власт. Досега никой не се е оплакал“, подчерта Бойко Борисов.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/