Официална китайска делегация от Хайнан посети област Пловдив

По покана на Областния управител на област Пловдив – г-н Здравко Димитров, днес делегация от Постоянния комитет на Народното събрание на провинция Хайнан начело с Генералния секретар г-н Цю Дзиенмин бе на официална визита в област Пловдив. В състава на делегацията от Хайнан участваха г-н Дзоу Цигуо – Заместник генерален секретар на Комисията по външни работи към Постоянния комитет на Народното събрание на провинция Хайнан; г-н Джоу Дзюн – Заместник генерален секретар на Комисията по финанси и икономика към Постоянния комитет на Народното събрание на провинция Хайнан; Джан Юли – Началник на отдел „Административно обслужване и подпомагане“ на Канцеларията на Народното събрание на провинция Хайнан; г-жа Джоу Хунйен – Заместник началник на отдел „Вътрешни и юридически въпроси“ на Постоянния комитет на Народното събрание на провинция Хайнан и г-жа Ци Дзин – Служител на Канцеларията на външните работи на провинция Хайнан. Към делегацията се включи и г-н Ли Дзяи от Посолството на КНР в България.

Гостите посетиха Логистичния хъб 16+1 в Тракия икономическа зона и бяха посрещнати от г-н Васил Гелев, Директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. На срещата се обсъдиха въпроси за съвместно сътрудничество в областта на селското стопанство, както и възможностите за по-интензивен икономически обмен, целящ напредък в търговско-производствената дейност и деловите отношения между област Пловдив и провинция Хайнан.

В Общински съвет-Пловдив гостите от Хайнан се срещнаха с г-жа Савина Петкова – Председател на Общински съвет–Пловдив. На срещата присъстваха г-н Кирил Велчев – Изпълнителен директор на ОФ „Пловдив 2019“ и г-н Виктор Янков, Зам.-директор на ОФ „Пловдив 2019“. Двата органа на местно самоуправление представиха структурата, дейността и пълномощията си. От своя страна г-н Цю Дзиенмин подчерта, че провинция Хайнан е най-младата провинция в Китайската народна република – само на 30 години, единствена с тропически климат и със специален статут на свободна зона за туризъм и икономика, която притежава 4 летища и голямо пристанище в процес на изграждане. Генералният секретар посочи, че общото между област Пловдив и Хайнан е земеделието, съхранените природни ресурси и производството на специфични продукти като розовото българско масло и произвеждания течен каучук в Хайнан с голям дял на Световния пазар. След презентацията на г-н Кирил Велчев за предстоящото домакинство на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. новата важна посока, която бе изразена от китайската делегация, е засилване на сътрудничество и по посока на културата. В хода на официалната среща г-н Цю Дзиенмин предостави за разглеждане на г-жа Савина Петкова проект на Споразумение за сътрудничество между Общински съвет-Пловдив и Постоянния комитет на Народното събрание на провинция Хайнан.

В края на срещата г-жа Савина Петкова и г-н Цю Дзиенмин си пожелаха повече съвместни инициативи между двете институции,  Пловдив и провинция Хайнан, като размениха протоколни подаръци.

 

Галерия

@ven10

© Областна администрация Пловдив 2012-2017