Акцент, Новини

Зам.-министърът на образованието Наталия Митева откри академичната година в Пловдивския университет

Официален гост на официалната церемония бе  заместник областният управител д-р инж. Атанас Ташков, 4300 първокурсници и общо 17 000 студенти ще се обучават тази година в пловдивската Алма Матер

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ откри официално академичната  учебна година. На церемонията в спортната зала на университета на бул. „България“ присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, заместник областният управител д-р инж. Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет на Пловдив Атанас Узунов, представители на общинската администрация и много студенти.

„Светът се променя, променят се технологиите, икономиката, хората, идеалите, изчезват професии, зараждат се нови специалности. В тази динамична, сложна и конкурентна среда Пловдивският университет се нарежда сред първите университети в България не само по брой студенти, но и по качество на образованието“, каза в обръщението си ректорът на висшето училище проф. д-р Румен Младенов. По думите му пловдивската Алма Матер е не само стожер на образованието в България, но и в Европа. „Ние не просто предаваме знание. Ние вдъхваме и укрепваме ценности, създаваме критично мислене и подготвяме младите хора за важна мисия – да продължават и да поддържат силен пламъка на знанието, да се борят той да победи интелектуалния мрак“, подчерта още проф. Младенов.

В Пловдивския университет се обучават над 17 000 студенти и докторанти, като тази година са приети малко повече от 4300 първокурсници. Висшето училище предлага обучение в 106 бакалавърски, 119 магистърски и 74 докторски програми по 27 акредитирани професионални направления, посочи проф. Младенов. Той подчерта, че висшето училище е фокусирано върху разработването на съвременни учебни програми, въвеждането на иновативни преподавателски методи и системно наблюдение и контрол на академичните постижения. Университетът си партнира с близо 200 университета от 30 страни.

„Според рейтинговата система на висшите училища безработицата сред завършилите Пловдивския университет е под два процента в по-голямата част от професионалните направления за последните пет години“, каза зам.-министърът на образованието Наталия Митева. По думите ѝ през следващите две години в Пловдивския университет ще бъде изграден един от трите регионални СТЕМ центрове в страната, който ще бъде място за подготовка на учители за СТЕМ преподаване.

Наталия Митева припомни, че е повишен процентът на финансирана на направленията, подготвящи педагогически кадри и, че през изминалия мандат на служебното правителство бяха отделени близо 80 млн. лева за повишаване на възнагражденията във висшите училища. „Започваме важен дългогодишен проект за студентски практики, чрез който студентите ще получават заплащане за практиките си в бизнеса. А Пловдивският университет ще бъде сред първите висши учебни заведения у нас, който ще апробира дуалното обучение“, каза още зам.-министърът.

По традиция на церемонията и тази година на първокурсниците бяха предадени университетските инсигнии – символичният ключ към университетското знание, знамето на висшето училище и копие от „История Славянобългарска“, написана от Паисий Хилендарски през далечната 1762 г.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/