Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров и министърът на образованието Красимир Вълчев на работна среща по проблемите на образованието

В Карлово беше проведена работна среща по въпросите на образованието, на която присъстваха областният управител Здравко Димитров и министърът на образованието Красимир Вълчев. Домакин на срещата бе кметът на общината Емил Кабаиванов, а в нея участваха и главният секретар на Областна администрация Борислав Димов, директорът на Областната дирекция на полицията Атанас Илков, кметът на Хисаря Пенка Дойкова, представители на общините, на регионалните управления на образованието, директори на училища и учители в Раковски и Карлово, експерти.

Министърът похвали Пловдивска област и областният управител Здравко Димитров за резултатите от работата на екипите за обхват на деца и ученици и за оставането им в образователната система. Механизмът за обхват на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст ще се фокусира върху 5 и 6-годишните, които не посещават предучилищна група, и върху по-рисковите групи ученици, защото въвличането им в образователния процес и тяхното възпитание са от ключово значение за намаляване на отпадащите.

Министър Вълчев сподели, че натрупаният опит и информация през изминалата година са много ценни и увери, че учителите, които участват в издирването на учениците непосещаващи училище, ще бъдат подкрепени много категорично от полицията и Агенцията за социално подпомагане. По думите му работата на екипите вече ще е постоянна. През новата учебна година те ще се съсредоточат върху по-малък брой деца и ученици спрямо миналата година, което ще направи работата по междуинституционалния механизъм по-ефективна. Вълчев допълни, че Министерството на образованието и науката ще си сътрудничи с Изпълнителна агенция „Главна инспекция на труда“ и НАП, благодарение на които ще се получава информация в електронната система по механизма за непълнолетни с трудови договори, и за събираемостта на актовете на родители, които не изпращат децата си на училище.

Министърът определи съвместната работа на институциите като една от най-важните задачи, които си е поставило правителството, и призова педагогическите специалисти към пълна отдаденост. Красимир Вълчев апелира ръководителите на училища да дават регулярна информация за отсъстващите ученици. Той припомни, че учителите имат възможност да препоръчат социалните помощи за децата да са в натура. Така учениците, които не ходят на училище заради липса на дрехи или обувки, могат да бъдат ефективно включени в обучението.

Бяха обсъдени и възможностите на новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, в която ще бъдат реализирани четири големи проекта.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/