Акцент, Новини

Пловдив тържествено отбеляза 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

С молебен в храма „Света Неделя“ в Стария Пловдив започнаха честванията по повод 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Молебенът се организира  от Сдружение „Център Петко Каравелов“ и бе отслужен от отец Апостол. Да отбележат светлата дата в храма дойдоха председателят на общинския съвет Савина Петкова, зам. областният управител инж. Димитър Керин, зам.-кметът Розалин Петков, кметове на райони и общественици. След молебена  бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад.

Кулминацията в програмата  бе гражданският ритуал пред Колоната на Независимостта на площад „22-ри септември“. За да отдадат заслужено уважение, пред паметника  се събраха граждани и официални гости, сред които председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник областният управител  инж. Димитър Керин, заместник-кметовете на Община Пловдив Розалин Петков и Златин Велев, кметовете на райони, Асим Адемов- депутат в Европейския парламент от групата на ЕНП, народният представител Спас Гърневски, общественият посредник Борислав Стаматов.

„Българската Независимост е онзи светъл идеал, обезсмислящ всякакви дребнопартийни страсти и копнежи в следосвобожденските години“, заяви в словото си водещият Златко Павлов и цитира Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Независимостта:

 „Нищо не бива да спъва България, нищо не бива да пречи за преуспяването ѝ… За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, ПРОГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА СЕПТЕМВРИ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО и заедно с народа Си дълбоко вярвам, че този Ни акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее Свободна и Независима България! Да живее Българският народ!“

 Слово за историческия акт и неговото значение произнесе д-р Видин Сукарев – историк в РИМ – Пловдив. Той припомни, че на  22-ри Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, във Велико Търново Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, Цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

След тържествената част, пред колоната на Независима България бяха поднесени венци и цветя. В тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България с участваха още Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие” и венценосци.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/