Акцент, Новини

Стартират дните на Португалската култура и изкуство в Пловдив с подкрепата на Областна администрация-Пловдив

В рамките на Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив, от 29.10.2018 до 4.11.2018 г., организаторите: Областна администрация – Пловдив, Институт „Камойнш София“ и Посолството на Португалия в България, представят изложбата „Синьо пространство“, чрез която жителите и гостите на град Пловдив ще имат възможност да се запознаят с очарованието на многовековното изкуство азулежу – една от най-силните изобразителни форми в Португалия и един от най-оригиналните приноси на духа на португалците към световната култура. Португалското азулежу надхвърля значително предназначението си да бъде чисто декоративно изкуство и постига високия статут на изкуство, което поетично се намесва в създаването на архитектурата и градовете.

В изложбата „Синьо пространство“ са включени керамични пана с азулежу, изработени от възпитаници и приятели на Институт „Камойнш София“.

Изложбата бе открита официално от г-н Борислав Димов, Главен секретар на Областна администрация – Пловдив, и г-жа Анаиза Гордино – Директор на Институт „Камойнш София“, на 29.10.2018 от 17.30 ч. в залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Княз Александър I-ви“ № 15).

По време на откриването художничката Емилия Емилева, специализирала в град Порто, Португалия, която от години работи с керамика, представи произхода, техниките и различните стилове на това изкуство.

В събота, 3.11.2018 г., от 17.00 ч., всички желаещи могат да се насладят на красотата на португалския език и да се запознаят с модерната португалска литература, като присъстват на четене на откъси от романа „Средният индекс на щастието“ на известния съвременен писател Давид Машадо, спечелил Наградата за литература на Европейски съюз.

Дните на португалската култура и изкуство в Пловдив се провеждат по проект на Областна администрация – Пловдив към Работната програма за 2018 г. на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз във връзка с отбелязването на Европейската година на културното наследство.

Всички събития са с вход свободен.

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/