Акцент, Новини

Пловдив бе домакин на икономически форум, посветен на готовността на България за членство в ОИСР

В двудневната конференция участваха заместник областният управител Димитър Добрев, заместник-министри и дипломати

Форум „Сътрудничество за регионално развитие и растеж“, организиран по линия на кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се проведе в периода 7 и 8 декември в хотел „Империал“ в Пловдив. Дискусията беше организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

В днешната програма бяха разгледани темите „Енергийна стратегия и енергийна сигурност“ с модератор Димитър Иванов и „Инвестиционен климат и регионално развитие“ с модератор Йордан Стоичков.

Старт на втория ден от форума даде заместник областният управител Димитър Добрев, който сподели, че темата за енергийна стратегия и енергийна сигурност е важен национален приоритет и ключов фактор за присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По думите му важен знак е, че първият подобен форум извън територията на столицата се провежда именно в Пловдив, който е център на най-бързо развиващата се икономическа зона в страната.

Добрев подчерта, че текущото състояние на българския електроенергиен сектор е стабилно. Обезпечено е напълно потреблението в страната и  има възможност за износ на електрическа енергия. Той припомни, че България традиционно е от най-големите износители на електроенергия в Европа, с което допринася за повишаване сигурността и гарантиране на доставките с електроенергия в Югоизточна Европа, особено в условията на дефицит и повишено търсене в региона. За изминалата 2022 г. е регистриран рекордно висок нетен износ в размер на близо 12.2 TWh.  Той подчерта, че стратегическата цел за развитие на енергийния сектор в България  е  осигуряването на  чиста и достъпна енергия за всички потребители, което може да се постигне основно чрез гарантирането на енергийната сигурност в страната и региона и запазване на ролята на България като енергиен лидер.

България вече има четири положителни оценки – две на работните групи към комитета по финансови пазари и две по фискални въпроси по повод на желанието за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това са първи малки стъпки, но все пак са окуражаващи за нас и добро начало, съобщи Радка Балабанова, шеф на дирекция „Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие“ в МВнР. Балабанова обясни, че е възможно в рамките на 3 г. да успеем да приключим техническата част на процеса на присъединяване. Според нея този срок е амбициозен, но и постижим.

За форума в Пловдив пристигнаха зам.-министърът на МРРБ Ангелина Бонева, белгийският посланик Фредерик Мьорис, онлайн от Париж се включи Изабел Шатри, началник на отдел „Децентрализация, финанси и инфраструктура“ към ОИСР. Сред гостите бяха професионални и регионални сдружения, ръководители от общинската администрация, както и водещи експерти в областта на икономиката, индустрията, инвестициите и енергийния мениджмънт.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/