Акцент, Новини

Областният управител подкрепи проекта за изграждане на Мемориален комплекс на загиналите във войните за национално освобождение в гр. Раковски

Областният управител Здравко Димитров председателства заседанието на Областната комисия по „Военни паметници“, на която беше представено предложение за разширение и доизграждане на Мемориален комплекс на загиналите във войните за национално освобождение в гр. Раковски.

Паметникът беше открит в края на месец юни 2018 г. във връзка с честването на 100 години от участието на България в Първата световна война и е в памет на 230 войници, подофицери и офицери от населените места, формирали град Раковски, участвали и загинали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората Световни войни.

Паметникът е изграден по инициатива на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Общинската структура на Съюза на ветераните от войните в града, под ръководството на Инициативен комитет с председател подполковник от запаса Стефан Марушкин и секретар сержант от запаса Любомир Стрехин, със средства отпуснати от  Министерството на отбраната, община Раковски и частни дарители.

Подполковник от запаса Стефан Марушкин представи проекта, който предвижда към наскоро открития военен паметник да бъде изградено допълнително пространство, на което да бъде поставен постамент с 20 броя военни снаряда, в които ще има пръст от бойните полета на България и военно оръдие. Проектът предвижда и изграждане на парково пространство към Мемориалния комплекс, на което ще бъдат засадени борови и дъбови фиданки, от които ще се оформи Гора на загиналите герои.

Областният управител застана зад инициативата и обеща пълно съдействие за придвижване на проектната документация към Министерство на отбраната, което да отпусне част от средствата за изграждане на новото пространство.

Голяма част от средствата, които са били необходими за изграждането на паметника, дело на скулптора Атанас Москов, каменоделеца Стоян Миндалов, гравьора Георги Ружин и строителна фирма на Мария Шишкова, са дошли от спомоществователството на различни обществени, бизнес и партийни организации и много жители на общината.

От инициативния комитет обявиха, че отново разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, съгражданите и потомците на загиналите във войните, които живеят в чужбина и изказват искрената си благодарност на всички дарители.

Банковата сметка на Община Раковски за дарения е: Уникредит Булбанк АД, офис Раковски, IBAN:BG21UNCR70008421759882, BIC:INCRBGSF, код за плащане: 445100

[news_pr_name] [news_gallery_bg]

Областният управител подкрепи проекта за изграждане на Мемориален комплекс на загиналите във войните за национално освобождение в гр. Раковски

Skip to content https://www.livechatalternative.com/