Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров посрещна членовете на руската инструментална група „Бис-Квит“

Областният управител Здравко Димитров посрещна членовете на руската инструментална група „ Бис-Квит“ и  сопраното Катажина Мацкевич, които са в Пловдив, за да изнесат концерт по случай отбелязването на 20-та годишнина от подписването на Споразумение за  сътрудничество между област Пловдив и град Санкт Петербург.

Ансамбъл „ Бис-Квит“ е уникална инструментална група, посланик на руската култура по света, в състава на която влизат шест млади, талантливи музиканти от Санкт Петербург – ръководител Андрей Антипов и членове Генадий Белов, Александър Сошников, Алексей Стрелко, Олга Евстафьева.

Репертоарът включва над 300 оригинални авторски аранжименти на произведения от различни жанрове и стилове – класическа музика, рок, джаз, танго, латино и, разбира се, руска народна музика. Ансамбълът „Бис квит“ е оригинален синтез на звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и ударни инструменти. В своята 14-годишна творческа дейност, Ансамбълът е изнесъл над 3000 концерта в над 60 държави и в 40 градове на Русия, спечелвайки публиката с виртуозността на изпълнението си, огромната си положителна енергия и уникалното си звучене.   Носител е на почетното звание „Посланик на руската култура“, което се връчва от правителството на Санкт Петербург.

Ансамбъл „Бис-Квит“ е лауреат на редица международни конкурси и участник в множество фестивали по света. През май 2013 г. той е почетен гост на музикалния фестивал „Кошице – Европейска столица на културата – 2013“.

Катажина Мацкевич завършва с отличие Държавната консерватория „Николай Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург през 2009 г. Още същата година става солистка на Държавния театър на музикалната комедия в Санкт Петербург. От 2011 г. е гостуващ солист на Държавния академичен театър за опера и балет „М. Джалил“ в Казан, а от 2014 г. е гостуващ солист на Московския академичен музикален театър, където дебютира в ролята на Виолета от операта „Травита“ на Верди. През 2014 г. започва сътрудничество и с Държавната опера в Банска Бистрица, Словакия. Катажина Мацкевич е участвала в множество международни музикални фестивали в Русия, Полша, Румъния, Италия, Германия, Естония, Китай, Киргизстан, Чехия и Кипър. Носител е на няколко специални награди, включително на Министерството на културата на Полша. Лауреат е на най-високата театрална награда на Санкт Петербург „Златен прожектор“.

Областният управител приветства музикантите с „добре дошли“ и ги запозна с древната история на града и с богатото културно-историческо наследство.

Гостите благодариха за оказаната им чест и подчертаха, че са възхитени от визитата си в Областна администрация – Пловдив, където са се почувствали сред приятели. Те поднесоха на областния управител и личните приветствия от Вицегубернатора на Санкт Петербург Сергей Мовчан и поздравителен адрес, в който се казва:

Скъпи приятели,

От името на правителството на Санкт Петербург се радвам да приветствам гостите на концерта, посветен на 20-годишното сътрудничество между Санкт Петербург и област Пловдив.

Независимо от разстоянието, което ни дели, през последните години взаимодействието между Санкт Петербург и област Пловдив значително се активизира.  Засилват се търговско-икономическите връзки, развиват се хуманитарните контакти, работи се интензивно по съвместни проекти в различни области.

Санкт Петербург – културната столица на Русия, е подготвил като специален подарък за българските си приятели в навечерието на 2019 г., когато град Пловдив ще поеме щафетата на културната столица на Европа,  концерт на известната извън пределите на Санкт Петербург група с руски фолклорни инструменти „Бис-Квит“, която е носител на титлата „Посланик на руската култура по света“. Музикантите са подготвили за Вас прекрасна програма: ще звучат руски народни песни, произведения на П. И. Чайковски, С. В. Рахманинов, Н. А. Римски-Корсаков и други шедьоври на руската и световната музика.

Смятам, че този знак на приятелство е несъмнено потвърждение, че двустранните отношения между Санкт Петербург и Пловдивска област постоянно ще се развиват и укрепват.

Надявам се, че изпълнението на групата от Санкт Петербург ще достави на публиката истинско удоволствие и ще остави незабравими впечатления в душата на всички.

Пожелавам на всички гости приятна вечер, а на изпълнителите – неизчерпаемо вдъхновение, творческа енергия и нестихващи аплодисменти!

Сергей Николаевич Мовчан

Вицегубернатор на Санкт Петербург

В края на посещението, примата на ансамбъл „ Бис-Квит“ Катажина Мацкевич направи импровизирано изпълнение на традиционна руска песен. Музикантите заявиха, че се очаровани от акустиката и обещаха, че следващият концерт на групата ще се състои именно в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив.

Концертът на група „ Бис-Квит“ ще се състои на 16 ноември от 18:00 ч. в Археологически комплекс „Малка раннохристиянска базилика“ и се организира от Правителството на Санкт Петербург, Областна администрация – Пловдив и Община Пловдив, със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Личните приветствия от Вицегубернатора на Санкт Петербург Сергей Мовчан и поздравителен адрес

[news_pr_name] [news_gallery_bg]
Skip to content https://www.livechatalternative.com/