Акцент, Новини

Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Баня представи европейското културно многообразие в навечерието на Коледа

На 18.12.2018г. на площада пред Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий” – 1914 г. – гр. Баня се проведе коледен празник за популяризиране на европейското културно многообразие на етносите от Европейския съюз в годината на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за 2018г. с подкрепата на Областна администрация – Пловдив.

Едва ли има друг празник, който да обединява всички европейски етноси както Рождество Христово. Многолетната култура, свързана с този празник, е наложила един символ за всички, без който днес този празник е немислим – коледната елха.

В дух на предколедни вълшебства и в очакване на коледните и новогодишни празници в културното събитие взеха участие: Група за изворен фолклор при читалището, вписана в листата на Министерството на културата за Живо човешко съкровище през 2010 г.; Детска фолклорна формация „Зорница”; Детска вокална група „Веселите момичета” и Коледарска група при ОУ „Неофит Рилски“, Женска вокална група при Културен клуб на пенсионера – гр. Баня и индивидуалните изпълнения на деца от училището и ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов”. С много въодушевление бяха изпълнени коледни песни от малки и големи на български и от други етноси.

С настроение бяха посрещнати песните от Саксония: Weihnachten is, stille nacht! /Коледа е, тиха нощ!/; Oh, es riecht gut! /О, ухае добре! /; So klingts bei uns im Arzgebirg! /Така звъни при нас в Ерцгебирг!/, в изпълнение на Женска вокална група „Чар” със солистка Катя Мартинчева и Детска вокална група „Веселите момичета”, а участниците от Детска танцова формация „Зорница” представиха български танци и танци на народите.

Традицията на даряването по време на коледните празници също се утвърждава през времето и обединява европейските етноси. Тя символизира благотворителността по време на коледните празници. Деца и възрастни се включиха в изработването на коледни играчки и подаръци, подредени в коледна изложба базар. Добрият старец – Дядо Коледа по традиция, свързана с европейското културно наследство, раздаде на всички деца подаръци, след което всички, обединени от традицията, запалиха коледната елха с празнични илюминации.

[news_gallery_bg]
Skip to content https://www.livechatalternative.com/