Акцент, Новини

Областният управител отбеляза Еньовден на Седмицата на традиционните занаяти

Регионалният етнографски музей в Пловдив отвори врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти и националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“. Откриването бе на Еньовден, почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението с тях.

Официален гост на събитието бе областният управител на Пловдив инж. д-р Илия Зюмбилев, заедно със зам.-кмета по културата Пламен Панов, представителя на ЮНЕСКО за България Ирена Тодорова и директора на музея доц. д-р Ангел Янков.

„За мен е огромна чест да присъствам на откриването на тази уникална изложба, която не само ни връща към корените на нашата култура, но и ни показва изключителната креативност и майсторство на нашите предци. Българските плъсти са не само красиви изделия, но и важен символ на нашето културно наследство. Седмицата на традиционните занаяти е доказателство за непреходността на българските традиции и за тяхната значимост в съвременния свят. Надявам се, че тя ще вдъхнови много хора да се докоснат до това изкуство и да го запазят за бъдещите поколения.”, изрази вълнението си инж. Зюмбилев.

Изложбата представя плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции: Национален исторически музей – София, Национален етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ – БАН), Дирекция на музеите – Копривщица, Регионален исторически музей – Видин, Регионален етнографски музей – Пловдив и Национален музей „Рилски манастир“. Експозицията ще бъде отворена до 15 октомври и има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Архаичната техника на плъстенето съхранява вековни практики, чието начало тръгва от номадския бит и култура. Закодираните знаци, символи и надписи върху плъстените килими пазят и предават от поколение на поколение магията на това нематериално културно наследство. В изложбата могат да се видят плъсти, които показват красотата и богатството на тези изделия в тяхното многообразие от багри, орнаменти и композиции.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/