Акцент, Новини

Заместник областния управител Евелина Апостолова присъства на официалното откриване на изложбата „Еврика“

Заместник областният управител Евелина Апостолова,  заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева и кметът на палестинската община Дура бяха сред официалните гости, които присъстваха на официалното откриване на изложбата „Еврика!“, която е настанена в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей.

В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив, представители на образователната общност в града, както и официални лица имаха възможност  да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на „Еврика!“, представящ някои от най-интересните открития на 19 и 20 век.

Гостите разгледаха с интерес и пробваха интерактивните модули, пресъздаващи процеси на научни открития, които бяха част от експозицията на „Музейко“. Пътуващата изложба предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение – фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията. Основната цел на изложбата е да провокира експериментаторския подход в децата, които не трябва да се страхуват от опити и грешки в опознаването на света.

Атрактивната пътуваща изложба ще остане в града под тепетата до края на годината, като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.


Последна редакция на 22 юли, 2021 в 10:10

Skip to content https://www.livechatalternative.com/