Акцент, Новини

Образователната кампания „Пловдив се учи да гласува“ премина при перфектна организация

През уикенда във фоайето на Областна администрация – Пловдив беше проведена първата по рода си изнесена образователна кампания „Пловдив се учи да гласува“. Двата демонстрационни дни преминаха при перфектна организация, създадена от екипа на администрацията, начело с главния секретар Борислав Димов.

Информационните лекции имаха за цел да запознаят жителите на града и областта с ползите от машинното гласуване, сигурността и начините за използване на българските машини за гласуване. Инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика и неговите сътрудници от консорциум „Математици, информатици и роботици без граници“ /МИР БГ/ представиха пред журналисти и граждани начините за машинно гласуване. Те не пропуснаха да подчертаят, че чрез машинното гласуване се изключват напълно начините за манипулация и възможностите за купен вот.

Експертите показаха, че процедурата е елементарна и поканиха зам.-областния управител Димитър Керин да упражни пробно своя вот. Г-н Керин се справи за по-малко от 15 сек., като използва и правото си на преференциален вот.

По-рано през седмицата, областният управител Здравко Димитров също направи тестово гласуване и се убеди в сигурността и бързината на системата.

Инж. Чобанов заяви, че след успешното преминаване на информационните дни в Пловдив, се подготвя такъв образователен уикенд и в София. Той сподели, че фирмата има готовност да изработи необходимите 3000 машини до изборите за Европейски парламент, ако обществената поръчка бъде направена в близките две седмици. След този срок машинното гласуване за евровота няма да може да бъде осъществено.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/