Акцент, Новини

Областният управител и екипът му участваха в отбелязването на 141 години от Освобождението и Национален празник на България- 3 март

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския митрополит Николай, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика, панихида за загиналите за свободата на България герои на Паметника на опълченците на Централни гробища и Тържествена проверка-заря пред паметника на Съединението,  Пловдив отбеляза 141-та годишнина от Освобождението от османско иго и Национален празник на България – 3-ти март.

Мероприятията в памет на загиналите за нашата свобода бяха почетени от областния управител Здравко Димитров, заместник областния управител Петър Петров, главния секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, бриг. генерал Явор Матеев, бриг. генерал Димитър Петров, директорът на ОД на МВР ст.комисар Атанас Илков, народни представители, заместник и районни кметове,  общински съветници, директори на общински предприятия, представители на обществени и политически организации, медии и стотици пловдивчани.

Честванията започнаха в катедралния храм „Света Богородица”, където Н. В. Пр. Пловдивския митрополит Николай отслужи молебен в памет на хилядите загинали за нашата свобода. След това официалните лица се отправиха към паметника на Руските освободители на Бунарджика. Водещ на тържественото честване бе Христо Христов, един от най-добрите български рецитатори, който традиционно постави началото на церемонията с изпълнение на „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов. Парадният строй беше приет от бригаден генерал Явор Матеев, началник на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада „Специални сили“, а официално слово по повод  141-та годишнина от Освобождението на България бе произнесено от проф. д-р Запрян Козлуджов – ректор на Пловдивския  университет „Паисий Хилендарски“. В церемонията по полагане на венци и цветя участваха представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър, както и членовете на Комитет „Родолюбие“.

Венци и цветя бяха положени от името на областния управител Здравко Димитров, председателят на ОбС Савина Петкова, кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, бриг. генерал Явор Матеев, бриг. генерал Димитър Петров – командир на Авиобаза Граф Игнатиево, ст.комисар Атанас Илков, парламентарно представени партии, кметовете на райони, политически и обществени организации и признателни граждани.

С падане на колене и минута мълчания присъстващите официални лица, военни и граждани почетоха паметта на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

Вечерта  пред паметника на пл. „Съединение“ беше проведена  Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ  на събитието бе Петър Тосков.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/