Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров и инициативен комитет отбелязаха 85 годишнината от рождението на Тодор Диев

Областният управител г-н Здравко Димитров се срещна с представители на инициативен комитет с председател  д.ю.н Васил Василев, по чиято инициатива се отбеляза 85 годишнината от рождението на легендарния футболист от отбора на Спартак-Пловдив, заслужилия майстор на спорта и почетен гражданин на града Тодор Диев. 

Участници в срещата разказаха спомени за незабравимата  кариера на един от най-изявените български футболисти.  Тодор Диев е с най-голям принос за шампионската титла на Спартак през 1963 година, носител е на купата на страната през 1958 и вицешампион през 1962 г. Диев е голмайстор на шампионата през 1955 г., 1962 и през 1963. В „А“ група изиграва общо 308 мача и отбелязва 146 гола. В евротурнирите за Спартак (Пд) има 6 мача и 1 гол (4 мача с 1 гол в КЕШ и 2 мача за купата на УЕФА). В националния отбор дебютира на 13 ноември 1955 г. срещу Чехословакия 3:0 в София, а последния му мач е на 27 октомври 1965 г. срещу Белгия 0:5 в Брюксел. Има изиграни 55 мача и отбелязани 16 гола. Участва на СП-1962 в Чили (играе срещу Аржентина) и ОП-1956 (бронзов медалист). Автор на гол срещу Бразилия на стадион „Морумби“ през 1958 година, когато му предлагат трансфер за 100 000 $.

Съвремениците му го помнят като уникален спортист, добър човек и всеотдаен приятел. Те помолиха за съдействието на областния управител за създаването на клуб за подпомагане на спортното майсторство, защото града е родно място на едни от най-изявените спортисти. Те подеха и инициатива за изграждане на паметник на именития пловдивски футболист, който да бъде открит в чест на 90 годишнината на Тодор Диев.

Областният управител застана зад инициативата и обеща подкрепа. Той връчи плакет, който ще бъде предаден на семейството на Тодор Диев.

На срещата присъстваха футболни ветерани, които са били съотборници на Диев, негови приятели, заместник областният управител Петър Петров и главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/