Акцент, Новини

Стартираха културните инициативи по КС 2019 в Област Пловдив

През първата седмица на месец юни в област Пловдив стартираха дейностите по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 г. (КС 2019) с подкрепата на Областна администрация – Пловдив за представяне на културното многообразие на Европейския съюз, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата и отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста.

Началото поставиха Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1914 г.“ гр. Баня, община Карлово, и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1909 г.“ град Куклен.

В гр. Баня инициативата премина под надслов „Чрез песни, танци и игри – толерантни по пътя на културното многообразие”. Събитието събра всички деца на площада пред читалището, където Детската кукерска група с ръководител Минко Чакръков откри празника със звънци, хлопки и красиви маски. Щафетата поеха децата от Детска градина  „Вяра, Надежда и Любов” и Детска танцова формация „Зорница”. Групите от занимания по интереси „Когато мама я няма“, с ръководител Иванка Иванова, показаха умения за подреждане на маса и култура на хранене. Клуб „Ритъм“ с ръководител Мария Генчева изпълниха танците „Трите пъти“ и „Танц на приятелството“. В знак на приятелството и добротата децата посадиха „Дървото на приятелството“, а през това време кукловодът Янко Гъделев обаятелно представи чудните герои от детските приказки.

В град Куклен се проведе празник, посветен на добрите постъпки и протегнатата ръка на приятелството и толерантността. Децата и учениците от СУ ”Отец Паисий” и Детска градина „Приятели” участваха с много песни и танци. Възпитаниците от Школата по пиано при читалището потопиха зрителите в класическата музика с виртуозните си изпълнения. Изложбата от детски рисунки, подредена във фоайето на читалището, и изпълненията на Детски танцов състав „Кукленче” създадоха много празнично настроение.

През седмицата се проведоха и събития в град Пловдив – в Народно читалище „Младост – 1983 г.“, и в град Перущица – в Народно читалище „Просвета – 1862“.

С мелодия от филма „Списъкът на Шиндлер“ в изпълнение на Ирина Петкова – пианист и музикален педагог в Музикална школа „Младост“, започна вечерта, посветена на спасяването на българските евреи в Народно читалище „Младост – 1983 г.“ – Пловдив. С кратка, но емоционална ретроспекция, Дафинка Хаджиева – ръководител на Клуб „Идея“ при читалище „Младост“, върна гостите към паметните събития от нашата история, които ни правят горди, и които могат да се обобщят в едно изречение – България, страната на спасените евреи. Изпълнението на песни на иврит от Девическа хорова формация „Евмолпея“, с диригент Алия Хансе и клавирен съпровод от д-р Борис Мирчев, допълниха вълнуващо темата. Специален поздрав за събитието поднесе и любителският състав при читалището – „Слънчева Тракия“, с художествен ръководител  Иван Пехливанов.

На 7 юни в НЧ „Просвета-1862“ – гр. Перущица се проведе лекция на тема „Културно многообразие, толерантност и преодоляване на междукултурните граници“, изнесена от г-н Христо Начков, директор на дирекция „Административно-правно обслужване“ в Комисията за защита от дискриминация. На събитието присъстваха както граждани, така и ученици на възраст между 10 и 15 години. В презентацията бяха включени няколко кратки филмчета, които имаха за цел да  представят различни теми с проблематични положения, водещи до нарушаване на човешките права. Представените ситуации провокираха активна обществена дискусия. В самия финал на интерактивната среща беше инициирана игра, имаща за цел да сближи участниците и да им покаже по какъв начин прегръдката и усмивката могат да повлияят на общуването. Присъстващите изразиха позитивното си отношение от проведената среща, обект на бъдещи дискусии и от полза на младите хора, които тепърва се сблъскват с тези проблеми.

Събитията по КС 2019 се осъществяват с финансовата подкрепа на Областна администрация- Пловдив.

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/