Акцент, Новини

Пловдив отбеляза 111-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България

С полагане на венци и цветя, духов оркестър и възстановка на Комитет „Родолюбие“ в Пловдив беше отбелязана 111-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя на пл. „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България.

Паметникът е дело на скулптора Николай Савов, има формата на колона и е с височина 2.80 метра. Върху нея са изписани датите 22.09.1908 и 22.09.2008 г.(в която е поставена и осветена).  Идеята на автора е взета от българските владетели, които при важни за държавата събития и поводи са поставяли колони като свидетелства на времето.

За да отдадат заслужено уважение на площад „22 септември“ се събраха граждани и официални гости, сред които Председателят на Общински съвет-Пловдив – Савина Петкова, заместник-областните управители на област Пловдив – Евелина Апостолова и инж. Димитър Керин, заместник-кметът по транспорт инж. Златин Велев, кметът на район „Тракия“ – Костадин Димитров, на „Западен“ – Димитър Колев, директори на Общински предприятия, общински съветници, представители на политически партии и обществени организации и признателни граждани.

Официалното слово бе произнесено от Георги Василевски – историк, преподавател в Национална търговска гимназия – Пловдив, водещ на тържеството бе Стефан Попов – актьор в Драматичен театър – Пловдив.

С традиционното си участие в честването, членовете на комитет „Родолюбие“ и Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев отново допринесоха за създаването на празнично настроение, дух на патриотизъм и тържественост в отбелязването на Деня, в който  преди 111 години, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи.  С този акт, съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

По-рано през деня в храм „Света Неделя” беше отслужен молебен, а пред паметната плоча на Александър Малинов бяха поднесени венци и цветя, традиционно организирани от Сдружение „Център Петко Каравелов“ Пловдив.

От 14.00 ч. в пространството пред храм „Св.св. Контастин и Елена“ в Стария град започна възстановката „ По стъпките на цар Фердинанд“ на Комитет „Родолюбие“, която пресъздава събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/