Акцент, Новини

Дани Каназирева : Предприехме спешни мерки за решаване на пореден проблем със замърсяване на река Въча

Спряна е  работата на „ВЕЦ – Въча 1“

Областният управител Дани Каназирева  и  експерти от администрацията  реагираха незабавно на подадения сигнал за замърсяване на река Въча, а на  организираната  среща  с  отговорните към проблема институции бяха набелязани и конкретни действия.

По думите на областния управител изтичането на обработените води от водната електроцентрала са причинили замърсяването – петна със синьо-зелен цвят. В резултат на повторен излив е спряна работата на „ВЕЦ Въча-1“ до установяване на причините и отстраняването им.

„Мащабът на замърсяването не е голям и не може да се говори за екологична катастрофа към момента, но е недопустимо да го има. Нарушенията са на „ВЕЦ Въча 1“. Това  показват полевите проби, взети на 13 декември. Останалите резултати ще бъдат готови до петък, а именно дали има замърсяване с нефтопродукти. Санкцията, която ще бъде наложена, е между 5 и 15 хиляди лева“, коментира областният управител.

През седмицата Областният управител ще проведе среща с ръководството на ВЕЦ-а, на която да се обсъдят заложените мерки за безопасност.

„Искам дългосрочни решения и не съм съгласна със сроковете за решенията, които предлагат от там. ВЕЦ-овете са строени през 30-те години на миналия век и нямат системи, които работят по съвременното екологично законодателство. Според мен е крайно време НЕК да инвестира средства и да приведе работата си в съответствие с нормите, категорична е  Дани Каназирева.

На работна среща, организирана от областния управител,  присъстваха директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева, инж. Йордан Кюмюрджиев и инж. Митко Стойчев от Областната администрация.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/