Акцент, Новини

Областният управител пред АВиК: Ще търсим решение на всеки проблем във всяко населено място в Пловдив и областта

Областният управител Дани Каназирева в качеството си на председател на Асоциацията по водоснабдяване и канализация проведе извънредно заседание, на което  бяха поставени и обсъдени проблеми с ВиК в отделни селища от  пловдивска област.

По думите й изключително важно е  водният оператор да даде отговор  какви са възможностите и в какви срокове може да се реши проблема с водоснабдяването в село Поройна, община Първомай.

„ Това е единственото населено място в областта, в което хората използват все още кладенци, нещо което не е нормално в 21 век“, коментира областният управител.

Управителят на ВиК Спартак Николов обясни, че е направен сондаж и водата отговаря на показателите за ползването й за питейни нужди. Предстои съвместна работа с община Първомай за изготвяне на проект и споделяне на отговорностите по неговата реализация.

На второ място е въпросът с изграждането на канализация в  пловдивските квартали–Гаганица и Разкопаница в район “Северен“. Според Каназирева това са квартали, които са в Пловдив, а все едно са забравени напълно от властта.

Тя постави въпрос кога ще бъде изградена канализация там и има ли предвидени инвестиции за това? От ВиК предложиха създаване на експертна група, която да се председателства от Дани Каназирева за да се  разгледа съществуващият проект на община Пловдив и да се набележат конкретни действия.

„В случая най-голямата несправедливост по сигнали на живеещите там е, че им се събира такса за канализация, а всъщност няма такава и реално не ползват съответната услуга , поясни Каназирева.  Спартак Николов пое ангажимент да провери и ако има неправилно начисление да отстрани тази несправедливост.

На заседанието стана ясно, че за един от най-важните проекти за Пловдив – Южния обходен колектор водният оператор като бенефициент  е отговорен за проектирането и изпълнението. Очаква се обществената поръчка да бъде обявена за проектиране и изпълнение като инженеринг  до март следващата година, а изпълнението е със срок  2022 година.

„Изграждането на колектора е изключително важно, защото  ще реши проблема с наводняването на канализацията в район Южен и проблема с липсата на канализация в други два квартала на града –Остромила и Беломорски“, допълни областният управител.

Поставен бе проблемът за качеството на питейната вода в село Пъдарско, община Брезово. Там в момента се осигурява вода с водоноски. Ще се предложи трайното решение на проблема, който ще бъде обсъден в четвъртък в областна управа.

На заседанието бяха поставени и разгледани  въпроси, относно пречиствателните станции на общините Карлово, Марица и Първомай.

„Ще изискаме специална среща с ВиК за степента на готовност за усвояване на средствата по европейските фондове за водните проекти  и на останалите общини в областта, защото има риск, ако не се използват навреме да се изпусне възможността за подмяна на ВиК съоръженията. Със собствени средства подобни ремонти е почти невъзможно да бъдат реализирани в общините“, заключи Дани Каназирева.

На заседанието участваха областният управител Дани Каназирева,  Спартак Николов-  управител на ВиК- Пловдив, кметове и представители на общините от областта.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/