Акцент, Новини

Пловдив почете 166 години от рождението на Стефан Стамболов

Днес в Пловдив беше отбелязана 166-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Общината.

За да почетат годишнината и да положат венци и цветя, пред паметника на Стефан Стамболов бяха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, заместник областният управител Петър Петров, народният представител в 44-то НС Спас Гърневски, председателят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков, заместник – кметовете Йордан Ставрев, Стефан Стоянов, Георги Титюков, Илия Кирчев, кметовете на райони Иван Стоянов, Димитър Колев, Георги Стаменов, Стоян Алексиев, Костадин Язов, общински съветници, общественият посредник на община Пловдив Борислав Стаматов, командването на пловдивския гарнизон, представители на политически партии, обществени организации и признателни  граждани.

В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членовете на комитет „Родолюбие“. Слово за държавника произнесе професор-доктор на историческите науки Людмил Спасов – един от най-добрите специалисти по проблемите на новата и най-нова българска история и историята на балканските народи в ново и най-ново време, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър

„В най-новата история на България няма друг политик, който да е бил депутат, председател на Народното събрание, регент и министър-председател. На 33 години Стамболов става премиер в изключително сложна ситуация – ширещо се разбойничество, стопанска разруха, разделено на  „фили” и „фоби” българско общество. Стамболов е всепризнат първостроител на България. Неговото правителство поставя началото на индустриалния протекционизъм. Сключва първите външни заеми и търговски спогодби. Ефектът от тях е не само икономически, но и политически“, изтъкна в словото си професор  Спасов.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/