Акцент, Новини

Каназирева: Лаборатория за изследване на COVID-19? Областта можем да се обединим за изграждането й!

Лабораторията за изследване на COVID-19, която ще бъде разкрита на територията на УМБАЛ „Свети Георги“ с логистичната подкрепа на медицинския университет в Пловдив, ще обслужва не само града, а и областта. За изграждането й ще са необходими около 12 дни и близо 300 000 лева, за чието набиране беше инициирана акция под егидата на Областния управител Дани Каназирева. Това стана ясно по време на заседанието на Специализирания медицински щаб в Областна управа.

„Нека Пловдив и областта да се обединим около каузата заедно да създадем лаборатория от високо ниво, от която региона има нужда. Именно затова още в петък изпратих апел към всяка една от 18-те общини на област Пловдив, като всеки ОбС сам ще трябва да прецени колко средства може да дари за изграждането й“, заяви Дани Каназирева и призова за единност по време на извънредната ситуация.

„Тази лаборатория ще бъде принос за целия ни регион. След заседанията на общинските съвети ще стане ясно кои общини ще се включат в каузата. Но аз съм спокойна, защото на телефоните не спират да звънят хора от бизнеса и политиката, за да дарят средства за изграждането и“, подчерта още областният управител.

„Идеята за официално предназначена лаборатория, единствено и само за пациенти, които са съмнителни за наличие на коронавирус, възникна в Медицинския щаб, поради необходимостта Пловдив като втори град по големина в страната да има такава лаборатория“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

По думите му, цената на лабораторията в Пловдив е по-висока от тази в университетска болница „Пирогов“, защото, първо – тук ще се закупи нова и модерна апаратура и второ – самата сграда започва да се строи от нулата. Той бе категоричен, че това ще е много добра придобивка за Пловдив и областта, която ще даде безценни възможности занапред.

„Без съмнение, най-големият разход за лабораторията ще е закупуването на специализирана апаратура за доказване на идентичните особености на вируса. Става въпрос за генетично изследване за генома на вируса. Затова сме се ориентирали  към закупуване на цялостна механизирана система, която да дава възможност за изключителна бързина и обективност, позволяваща по 30 теста на ден“, обясни ректорът на Медицинският университет проф. Марияна Мурджева.

„Във връзка с информацията, че Георги Гергов  дарява 300 000 лева за лабораторията, моят апел към общините остава, защото с дарените от бизнесмена  средства може да се закупи животоспасяващата респираторна апаратура. Ако се обединим, общините от областта, около дарителската кауза, това ще ни покаже колко сме узрели като общество в извънредни ситуации, като тази, да сме заедно“, заключи областният управител Дани Каназирева.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/