Акцент, Новини

Спешна среща при областния управител реши проблема в МБАЛ “Свети Мина“

Болница „Свети Мина“ ще сключи договор със Здравната каса по две клинични пътеки за прием и лечение на  пациенти със съмнение или доказан COVID-19, а всички медицински лица, работили в  отделението ще получат към заплатите си допълнителните 1000 лева.

Това стана ясно на проведената днес среща между областният управител Дани Каназирева, управителя на болницата проф. Петър Петров, началника на дирекция „Здравеопазване“ в общината д-р Калин Калинов и председателите на двата синдиката в града – Атанас Кръстев от КТ “Подкрепа“ и Боян Бойкинов от КНСБ.

Срещата бе по инициатива на областния управител, а поводът  – да  се изясни ситуацията в лечебното заведение и да се успокои напрежението сред работещите, относно обезпечаването на лечебния процес и гарантиране на трудовите им възнаграждения.

„Категорично заявявам своята подкрепа към всяка една болница в областта. Навсякъде има проблем с персонала, но разчитаме с помощта на община Пловдив в „Свети Мина“  да бъде решен. Проведох разговор със директора на НЗОК и имам уверението, че няма да има проблеми с плащането на заработените пари в здравното заведение. Искането им за увеличение на лимитите ще бъде разгледано от Надзорния съвет на касата и се надявам на положителна развръзка, обясни на пресконференция Дани Каназирева.

От своя страна управителят на болницата проф. Петров също заяви, че напрежение в болница към момента няма, а проблемите са били решени при днешната среща. 

„Осигурили сме още 2-ма лекари и 2 медицински сестри, търсим още желаещи да работят в отделението за коронавирус. Заплатите са гарантирани. Получих уверението и от Здравно министерство, че ще си получим парите. Няма да има протести, допълни проф. Петров.

От страна синдикатите бе обяснено, че поетите ангажименти, както на местно ниво , така и на национално в лицето на МЗ и НЗОК свалят  градуса на социалното напрежение сред медиците. По думите на Атанас Кръстев болницата в момента работи, проблемите са решими, а това ще гарантира на работещите достойно заплащане.

Областният управител апелира  да се спазват наложените мерки, за да опазим здравна система и всички медици, които се борят с вируса.

„Ситуацията се усложнява, расте броят на заразените в областта. Моля,  за повече внимание, нека да се спазват мерките –да се носят маски, да се пази социална дистанция и да се избягват струпванията на много хора, призова Каназирева.

Тя припомни, че с новите 50 случая за днес, общата бройка на заразените в област Пловдив с COVID-19 е 673. Най-много са от гр. Пловдив, като разпространението на заразата е дифузно. Предвид голямата бройка за деня  все още продължава проучването на отделни случаи.

По данни на РЗИ сред новорегистрираните повече положителни проби  имаме в Община Карлово- в с. Куртово  6 случая, които са контактни от семейния кръг на обявена вече положителна на COVID-19 жена. Всички те са на домашно лечение. Припомняме, че жената работи във ВМЗ Сопот, като до момента няма други положителни проби на изследваните й контактни колеги. Тестването обаче в завода продължава

В Община Карлово има още 3 случая, които са също от семейния кръг на установен вече положителен случай. Предприети са всички мерки.

Вътрешното отделение на болницата МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в гр. Карлово е затворено за 24 часа за дезинфекция поради установен случай на коронавирус на пациентка, която е била приета на лечение с друга диагноза. Направени са тестове на контактните лица. Пациентката е преместена в COVID отделение. РЗИ е издала необходимите предписания.

Останалите случаи са пръснати по един в общините от цялата област. По-голяма бройка регистрирани са: 6  в Община Съединение – в града и селата Неделино и Царимир, 3 в Община Марица – с. Царацово, с. Скутаре, с. Маноле и 2 в Община Сопот. И тук здравните власти издирват контактни и проследяват пътя на заразяване.

Установен е случай на семейство – мъж и жена от Пловдив, които са се завърнали от Гърция и са дали положителни резултати за коронавирус. Те са под карантина в дома си.

Имаме и нови 4 регистрирани медицински лица – 2-ма лекари и 2 медицински сестри. Те са на домашна изолация и лечение.

7 са хоспитализираните и с тях общата бройка на лекуваните в болниците е 88, 2-ма са интубирани. Свободните легла в отделенията за COVID-19 в болниците са 115 и 28 за интензивно лечение. Оздравелите пациенти вече са 147, като 18 от тях са за последното денонощие. На домашно лечение са 383-ма.

През изтеклите 24 часа имаме 2-ма починали. Мъж на 94 години (вчера беше съобщено в някои медии за него) с множество придружаващи заболявания и жена на 55г. със сърдечни проблеми, затлъстяване и ревматологично заболяване. Областният медицински щаб изказва съболезнования на близките.

Статистика по общини: Пловдив – 416,  Карлово – 35, Кричим – 22, Хисаря – 6, Родопи – 62, Стамболийски – 17, Калояново – 5, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица – 16, Асеновград – 31, Брезово – 2, Куклен – 7, Садово – 7, Първомай – 2, Съединение – 7, Сопот – 4.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Последна редакция на 29 юли, 2020 в 15:22

Skip to content https://www.livechatalternative.com/