Акцент, Новини

Пловдив почете 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Областният управител Дани Каназирева и заместник -областният управител Димитър Керин присъстваха  на церемонията.

С поклонение, слово и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 144-та годишнина от гибелта на българския национал-революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев.

Тази година, поради предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, в церемонията пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина за първи път не участваха почетна рота и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, с цел да не се допуска струпване на хора. Пловдивчани обаче, не пропуснаха да отдадат своята почит и признание пред подвига на големия български революционер, като на паметника имаше почетен караул и венценосци, както повелява дългогодишната традиция.

За да отдадат своята почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народният представител Александър Сиди, Областният управител Дани Каназирева, бригаден генерал Явор Матеев – командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж.Александър Държиков, заместник- областния управител инж. Димитър Керин, заместник-кметовете Пламен Панов, Йордан Ставрев, Анести Тимчев, Георги Титюков, кметовете на райони Георги Стаменов, Стоян Алексиев, заместник-кметовете на районите Западен и Тракия, Общественият посредник на Община Пловдив Борислав Стаматов, общински съветници, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, представители на общинската администрация, на ФК „Ботев“ Пловдив,  членове на Комитет „Родолюбие“ и признателни граждани.

Водещ на честването бе Златко Павлов, който направи пламенна рецитация на пълния текст на автобиографичната изповед на Христо Ботев – поемата „На прощаване“. Официалното слово произнесе Манол Пейков носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2019 година в раздел „Художествен превод“.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/