Акцент, Новини

Заместник-областният управител Петър Петров беше официален гост на националното учение „ТРАКИЙСКО ЛЯТО 2020“, което се проведе на летище „Чешнегирово“

В деня за медийно отразяване на съвместна българо-американска подготовка ,,ТРАКИЙСКО ЛЯТО 2020 “ участниците представиха част от реалния спектър задачи, проведени по време на подготовката.

Формация от американски C-130 и български C-27J „Спартан“ изпълниха полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти) над заповядана зона на летище Чешнегирово.

Военнотранспортните самолети изпълниха полета на пределно малка височина с цел скрито приближаване към площадката за десантиране. След това бе демонстрирано разпуск на групата над летището и кацане в сгъстени интервали от време, както и действия на екипажите на вертолети AS-532 AL Cougar и Ми-17, които осъществиха изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация.

Основните цели на учението „Тракийско лято – 2020“ са: повишаване на оперативната съвместимост на участниците и усъвършенстване способностите за действия в състава на международни оперативни сили, усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажите от транспортната авиация, разчетите от ЗРВ и Силите за специални операции чрез изпълнение на широк спектър от съвместни задачи и не на последно място – повишаване на способностите за логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2020“ постигна целите и поставените си задачи. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава демонстрациите и посочи, че съвместното ниво на подготовка между видовете въоръжени сили на България се повишава, повишава се и нивото ни на съвместна подготовка с нашите съюзници и партньори.

Командирът на българските ВВС ген. майор Цанко Стойков сподели, че тези демонстрации са само част от възможностите и операциите, които се изпълняват, защото днес не бяха показани зенитно-ракетните комплекси и изтребителната авиация. А командирът на СКСО ген. майор Явор Матеев заяви, че специалните сили работят като една добре смазана машина съвместно с въоръжените сили на България и тези на САЩ и това е оперативна съвместимост.

В учението участват до 750 военнослужещи от Българската армия и Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа. Това е една от най-мащабните международни подготовки, провеждани под ръководството на българските ВВС през настоящата година. Ръководител от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на щаба на ВВС.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/