Новини

Заместник-областният управител Владимир Маринов даде старт на национален екологичен проект

Заместник-областният управител Владимир Маринов стартира националния проект за разделно събиране на текстилни отпадъци, което се реализира за пръв път в България, благодарение на Областният съвет на Български Червен кръст – Пловдив, в партньорство с частна фирма. Г-н Маринов беше първият, който дари пакет с дрехи, който ще отиде за преработка и повторна употреба от крайно нуждаещи се по време на бедствия и аварии.

Проектът има за цел да поддържа кризисен резерв към Българския Червен Кръст, който ще бъде даряван на хора в нужда.

Пловдивчани вече имат възможност да даряват дрехи в специални контейнери, първият от които е разположен в Многофункционалния център на БЧК на ул. „Изток“ 48. Освен него, скоро ще има такива контейнери и в училищата „Райна Княгиня“ и „Душо Хаджидеков“, както и на ул. “Кракра”6.

В контейнерите ще бъде събиран текстил – дрехи, хавлии, завеси или спално бельо. Важното е дарените дрехи да са чисти и годни за повторна употреба. Необходимо е те да бъдат пакетирани в добре затворени чанти.

Част от текстила ще бъде рециклиран в построения за целта завод, а друга част ще се сортира, дезинфекцира и складира, за да може да бъде даряван целево

„Пловдив е първият град от националният проект, защото през 2019 година ще бъде столица на културата и този проект е чудесен пример за културата на европейските ценности. Чрез този проект ще докажем на практика, че дарителството е част от нашия живот и, че в Пловдив живее развито в екологично отношение общество“, каза ръководителят на проекта Антон Гичев

На територията на Пловдив през тази година ще бъдат поставени общо 100 контейнера, а в цялата страна – около 1000.

Последна редакция на 11 юли, 2016 в 16:00

Skip to content https://www.livechatalternative.com/