Акцент, Новини

Каназирева: Измервателна станция в реално време показва количеството вода в река Въча, решава се дългогодишен проблем със засушаването

Измервателна станция на река Въча от днес осигурява в реално време публичен достъп  и информация  за  количеството  вода в коритото. Апаратурата е осигурена със съдействието на Областния управител Дани Каназирева въз основа на договор за техническа помощ между НЕК ЕАД, предприятие ВЕЦ и НИМХ. Целта е осигуряване ежечасно на обществен достъп до реалното,  водно количество в коритото на р. Въча, необходимо за нормалното функциониране на водния обект.

„С пускането днес на измервателната станция решаваме един път завинаги проблема с контрола, относно това, дали се изпуска като количества вода гарантираният екологичен минимум от 1,8 куб. метра в секунда, както надолу по реката, така и в по-горната част между измервателното устройство и язовир Кричим. Това е трябвало далеч в годините назад да се случи, защото много пъти не е осигуряван нормативно установения минимум вода и се е стигало до засушаване, а в някои случаи и до пълно изсъхване на участъци от реката. Благодаря на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за подкрепата, както и на ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология. Спазих обещанието си, както към неправителствените организации, така и към всички граждани, чиято кауза е опазване на рибните ресурси и околната среда“, коментира Каназирева.

Тя допълни, че самата реализация на идеята се е забавила поради епидемията от К-19, но крайният резултат е налице.

От неправителствените организации благодариха за бързата реакция  и ангажираността на областният управител към  решаването на проблема.

„Това е първият политик, който спазва даденото обещание, каза  Петър Янев от „Олимпик“ 2000.

„На тази площадка идваха министри, заместник-министри, имаше редица срещи, припомни кметът на Кричим.

„Нашата молба е към НЕК. Нека това се мултиплицира и в национален мащаб. Всички виждаме какво става с водните ресурси в страната. Засушаването  не е проблем само на река Въча. Осигуряването на екологичния минимум е задължение на всички ползватели“, допълниха представителите на НПО.

„Имаме намерение, за осигуряване на екологичния воден минимум по реката след язовирните стени,  да  се монтират малки турбини, които няма да спират работа. Това се прави в цяла Европа и отдавна трябваше да се направи и тук“, коментира Георги Беловодски.

Областният управител допълни, че тази идея е втората стъпка от договорените още на пролет мерки и трайно ще реши проблема с осигуряване на минимални екологични водни количества в реката, които да се изпускат постоянно и целогодишно и при спиране на ВЕЦ-те.

На откриването на измервателното съоръжение присъстваха областният управител Дани Каназирева,  управителят на НЕК ЕАД – Предприятие „ВЕЦ” – Пловдив  Георги Беловодски, Иван Фъндъков-началник на регионална служба към Националния институт по метеорология и хидрология, кметът на община Кричим Атанас Калчев и представители на сдруженията  “Олимпик 2002“ и “Балканка”.

Графиките и данните от измервателната станция  могат да се следят в реално време на сайта на НИМХ и на страницата на Областна администрация, които ще бъдат публикувани до края на деня.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/