Акцент, Новини

Дани Каназирева призова пловдивчани и жителите на областта да дарят кръвна плазма

Кръвният център в Пловдив е осигурил плазма за 68 пациенти, набира още доброволци

68 пациенти до момента са получили кръвна плазма при лечение си от  Ковид -19,  осигурена от  Районния център за трансфузионна хематология  в Пловдив. В момента в центъра са на разположение още 22 единици, а днес се очакват още 8 дарители.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева, която посети центъра и се срещна с директора му д-р Соня Джевизова и с работещите в него. Тя допълни, че до сега количеството, което е поискано от всяка една болница, е било доставено.

В Кръвния център са взети всички мерки за недопускане на зараза от коронавирус, осигурен е отделен вход и помещения, където се извършва извличането на кръвна плазма. Сега това става на един апарат, като се очаква  до Коледа  да пристигне и втори апарат за извличане на кръвна плазма с 40 сета. Те са дарение от сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Областният управител посочи, че от  Здравното министерство имат готовност да предоставят и трети апарат, ако от Кръвния център имат нужда.

„Отделно от това, вчера, разговарях и със здравния министър за поисканите средства от нашия Кръвен център. Те също ще бъдат предоставени за закупуване на оборудването, от което имат нужда. Утре пристигат и консумативи – 80 сета, които са и най-важното и скъпо нещо към момента“, допълни областният управител.

От своя страна д-р Джевизова поясни, че са им необходими 250 000 лева за дооборудването на апаратурата, за компютърна конфигурация, центрофуга, легла за кръвовземане, стерилно-свързващо устройство и други консумативи,

„Необходимо е едно пълно оборудване, защото това е един цял производствен цикъл. Фризер също се очаква да получим преди Коледа от дарители на град Пловдив, за което сме много признателни и ще бъде много полезен за качественото  замразяване на плазмата, така че тя да запази цялата конфигурация и целия комплекс белтъци, които всъщност са ценни за лечебния процес на болните“, обясни директорът на центъра.

Д-р Джевизова  обърна внимание, че плазмата не е панацея и не може да се разчита само на нея за лечението на пациентите.

„В повечето случаи това е едно комплексно заболяване и изисква комплексен подход за различните симптоми, които се изявяват в различните хора. Плазмата е един елемент от лечението, но подчертавам, че не може да замести останалите терапевтични схеми“, допълни тя.

По думите й кандидатите за донори на кръвна плазма са различни – роднини на заболели, приятели, изкарали вече вируса и доброволци, които просто искат да помогнат.

От края на миналата седмица, човек може да стане дарител на кръвна плазма не само с ПСР, а и с антигенен тест и такъв за наличие на антитела от лицензирана лаборатория, с епикриза от болница или друг официален документ. Всичко става след лекарска преценка в самия център. За целта на желаещия да  дари кръв за плазма  се правят необходимите изследвания в специално оборудвана линейка в двора на центъра. След като бъдат готови и лекарят прецени, че човекът може да дари, се пристъпва към самата процедура.

„Най-трудно се намират дарители от кръвна  група „АВ“, които са 7 % от населението, следващата група е „В“. Най -много боледуват хора с кръвна група  „А“ и „0“  и дарителите са най-много от тази кръвни групи, така че има баланс. А ние между нашите наличности компилираме, така че за всеки пациент да намерим това, което е необходимо, допълни д-р Джевизова.

Дани Каназирева призова пловдивчани и жителите на областта да се присъединят към каузата и да даряват кръвна плазма, която е изключително ценна за болните от  коронавирус.

„Нашият център има капацитет. Молим и призоваваме всички, които са преболедували, да дойдат и да дарят кръвна плазма, за да може Кръвният център да я осигури за всеки един болен, който има нужда. Всичко зависи от нас самите като общество. Да бъдем солидарни и съпричастни, апелира Каназирева.  

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/