Акцент Новини

Дани Каназирева разговаря с министър Теменужка Петкова за важни проекти в областта

Проекта „Доспат -Въча“ и кариерите над Белащица обсъдиха на среща в Министерството на енергетиката министър Теменужка Петкова и областният управител Дани Каназирева. В разговорите участваха изпълнителният директор на „НЕК“ ЕАД  и експерти от компанията.

„Всички искаме, проектът за водоснабдяването на Пловдив и още 6 общини в областта от каскада „Доспат – Въча“ да се случи, защото е изключително важен. Но също така е много важно предпроектните проучвания да бъдат добра основа за техническия проект и неговото реално изпълнение, коментира след срещата Каназирева.

Един от проблемите е, че в посочените два варианта за водовземане има  отказ за съгласуване от „НЕК“ ЕАД с ясни аргументи, но категорично и министър Петкова, и ръководството на “НЕК” ЕАД заявиха подкрепата си и готовността си за съдействие на всички местни институции, за да се реализира проектът.

По думите на Каназирева, за да има пълна обективност, прозрачност и широка експертиза е решено свикването   на 10 февруари на Експертен съвет, в който участие ще вземат представители на 30 институции, сред които пет министерства и техните регионални структури, „НЕК“ ЕАД, както и засегнатите общини. Окончателното решение по Договора ще се вземе едва след това.

По думите на областния управител на проведената среща с министър Петкова е станало ясно, че всички държавни институции осъзнават важността на проекта и никой не иска да спира предпроектните проучвания и проблемите трябва да бъдат изчистени. Затова НЕК ще даде срок на дружеството изпълнител, до провеждането на Експертния съвет, да предложат и допълнителни варианти за водовземане.

„От моя страна категорично мога да заявя, че ще приема изпълнение и респективно ще бъде направено разплащане по договора за предпроектните проучвания при условие, че в максимална степен е защитен общественият интерес и то при стойност на проекта, която да гарантира запазване и дори по-ниска цена на  питейната вода за населението на региона, допълни областният управител.

На срещата в столицата е коментиран и казусът с кариерите над Белащица, друга изключително важна тема за хората от селата в Родопската яка и част от Пловдив. Днес областният управител ще разговаря за проблема и с представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“.

Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605512

https://www.livechatalternative.com/