Акцент, Новини

Областният управител: За кариерите в Белащица съм на страната на живеещите там, ще съдействам с каквото мога

Областният управител Ангел Стоев декларира своята готовност да съдейства за решаване на проблемите с кариерите над Белащица и безводието в селото в срока на неговото управление. Това стана ясно по време на среща с инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“, на която се разгледаха няколко основни проблема.

Концесионният договор на „Холсим кариерни материали Пловдив“ изтече още през февруари тази година. „Те не само нямат право да работят, но и липсва основание техниката им да продължава да стои там. Необходимо е да започнат да правят рекултивация“, категорични са от комитета. От „Холсим“ са поискали удължаване на концесията и включване на нова площ. Екоинспекцията е изпратила процедурите на ОВОС. Междувременно Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето на кариерата над Белащица. Магистратите прецениха, че концесионният договор на „Холсим“ е спрян без основание и актът за това се отменя. Решението бе обжалвано пред ВАС, а оттам потвърдиха решението на Административен съд Пловдив. От инициативния комитет изразиха силно безпокойство, че това ще породи голямо напрежение.  

Договорът на другия концесионер – „Европейски пътища“, изтича след осем месеца и досега поне няма заявено инвестиционно намерение за удължаване на срока. Съществува още един проблем – кариерите могат да активират четири свлачища в района.

На второ място е безводието в Белащица през летните месеци, от което страдат живеещите там. Кариерите са изградени върху три карстови извора, а водоизточник не е направен точно по тази причина.

Всички са наясно със запрашаването от извозването на инертните материали, шума и тормоза от кариерите, подчертаха от инициативния комитет. Те са категорични, че няма вариант, в който да допуснат кариерите да продължат да работят и подчертаха, че в Белащица хората са готови да излязат на протест, ако няма развитие в полза на населението. От комитета допълниха още, че община „Родопи“ застава зад техните искания и желае да развива тази зона за отдих и туризъм.

„На ваша страна съм. Доволен съм, че гражданското общество се събужда. Максимално ще вникна в проблема. Моето желание е той да се разреши, заяви областният управител, и допълни, че интересите на хората са най-важни, а животът и здравето са безценни.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 31 май, 2021 в 16:26

Skip to content https://www.livechatalternative.com/