Акцент, Новини

Ангел Стоев: Областният кризисен щаб е в готовност заради очакваните обилни валежи

Взети са превантивни мерки по критичните участъци на реките, следят се язовирите

Областният управител Ангел Стоев обяви готовност за свикване на Областния кризисен щаб заради прогнозите за очаквани обилни валежи в Пловдивския регион. Опасността от високи води обстановката се следи непрекъснато и при необходимост ще се реагира незабавно,  както е предвидено в областния план за реакция при бедствия и аварии.

„Още в началото на седмицата беше получено разпореждане от Министерски съвет за предприемане на адекватни мерки. В тази връзка съм изпратил писма до кметовете на всички общини, до ръководителите на РДПБЗН – Пловдив, „Напоителни системи“, Областно пътно управление, в които съм поискал да бъде направен оглед на речните корита, дигите и дерета. Също така съм изискал информация за критичните участъци във всяка една община и какви действия се предприемат за тяхното обезопасяване“, заяви областният управител на област Пловдив.

По информация от общините са взети превантивни мерки и е създадена организация за почистване на опасните участъци. Осигурено е 24-часово наблюдение на нивото на реките и язовирите, за да има възможност за реакция при опасно покачване на водите. Създадена е мобилизация на доброволните формирования, уведомени са и пътноподдържащите фирми за подпомагане с техника. 

„Има някои критични участъци по поречието на река Стряма на територията на Община Марица. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени от „Напоителни системи“, но те не разполагат с техника за това. Изпратил съм писмо до ръководството на дружеството в София с настояване да бъдат осигурени строителни машини и се надявам на бърза реакция“, коментира областният управител. По думите му той е най-притеснен за района на гр. Стамболийски, където от преди повече от 2 г. има сключен договор за почистване на речното корито на Марица. Той обаче е обжалван в съда от екоорганизация, която отказва срещи, и нищо не може да се предприеме, въпреки че там положението е критично. 

Днес е изпратено писмо и до всички членове на Областния кризисен щаб да бъдат на разположение в събота и неделя, защото при евентуално усложняване на обстановката областният управител ще свика щаба, за да се предприемат необходимите действия за превенция и защита на населението.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/