Акцент, Новини

Ангел Стоев: Пловдив има шанс да е сред първите европейски центрове за развитие на Deep Tech

Областният управител участва в кръгла маса, която цели привличането на нови таланти в сферата на иновациите и изкуствения интелект

„Пловдив е с реален шанс да стане един от първите технологични центрове в Европа, които да развиват т. нар. „дълбоки технологии“ (Deep Tech). Имаме всички предпоставки – широка университетска и научна мрежа, профилирани  гимназии и паралелки и силна индустрия, която се нуждае от тези нови технологии“. Това заяви областният управител на  област Пловдив Ангел Стоев, който се включи вчера в работата на Регионална кръгла маса на тема: „Иновациите в дневния ред на Европа“. Събитието се организира от „Пловдив Тех Парк“ и е пряко свързано със стартиралата в края на 2022 г. програма на Европейския институт за иновации и технологии (EIT)  Deep Tech Talent Initiative. Тя е насочена към финансиране на високотехнологични програми в гимназии, университети и компании в цяла Европа. Нейната цел е да бъдат привлечени повече кадри в тази област и  да даде иновационен тласък на Европа като цяло. Програмата стартира в края на миналата година и  е отворена за всички европейци от всички образователни нива – от тези в средните училища до студенти, предприемачи и професионалисти в различни области. Амбицията е по нея до 2025 г. да бъдат обучени 1 млн. души.

Кръглата маса се проведе присъствено и онлайн в Ивент център „Махатма Ганди“ на „Пловдив Тех Парк“  и в нея взеха участие студенти, представители на бизнеса и на академичните среди.

Фирмите и образователният комплекс, които функционират на територията на „Пловдив Тех Парк“ работят активно по линия на блокчейн технологиите, изкуствения интелект и роботиката в тясно сътрудничество с представители на технологичния бранш от Индия.

Почетни гости на форума в „Пловдив Тех Парк“ бяха Соня Дахиа, втори секретар на индийското посолство у нас и Лийна Томас от Global Business Inroads Pvt. Ltd., Бангалор, която сподели опита на страната в развитието на Deep Tech и формиране на регионални екосистеми за иновации. Във втората част на кръглата маса онлайн се включиха и представители на Чандигарх Университет, Индия.

Форумът беше открит от изпълнителният директор на „Пловдив Тех Парк“ Венелин Йорданов. Встъпителната лекция на Димитър Гишин (член на Съвета на директорите на ПТП).

По темата за трансфер на научни технологии към бизнеса и образователните програми на ЕС за финансиране аудиторията беше запозната от гост-лектора доц. д-р Йосиф Аврамов от НБУ. Любомир Благоев, основател и управител на USW Ltd. сподели своя практически опит в областта на модернизация на икономиката и по-конкретно Индустрия 4.0., свързана с интеграцията между хора и машини. За бъдещето на изкуствения интелект лекция изнесе проф. Ганчо Ганчев от Съюза на  икономистите в България. Заключителната лекция „Талант при талант отива“  беше изнесена от домакините в лицето на Атанас Костов, който е директор на ИТ „Академия“ АД.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/