Акцент, Новини

Фондът за развитие на летище Пловдив ще бъде съживен

Изработване на целенасочена политика по подобряване пътникопотока и товарите на „Летище Пловдив“ ЕАД и съживяването на „Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България“ – това бяха темите,  обсъдени днес на работна среща, организирана от областния управител Йордан Иванов. Фондът през последните две години не функционира. Привличането на нови общини към него, след промените в ръководството на летището, е ключов въпрос. 

„Летище Крумово ни осигурява реална възможност за развитие на туризма и дава висока добавена стойност не само на общините в област Пловдив, но и на целия Южен централен район. Затова е и толкова важна срещата днес, важно е да начертаем следващите стъпки, по които трябва да поемем“, така започна срещата областният управител Йордан Иванов.

Фондът за развитие на летище Пловдив е създаден преди 10 години по модел на западноевропейски държави, като неговите основни функции са да допринася за развитието на дестинациите, които се намират в района,   и да увеличава полетите от и до летището. Подобен проект разкрива възможности за развитие не само пред отделните общини, които участват в него, но и пред държавата, и пред бизнеса.

На участниците в срещата в подробна презентация, изготвена от софтуерната консултантска компания, бе представена цялостната идея на фонда, как функционира,  важността му и с какво той би помогнал за развитието на новите общини, които ще се присъединят към него.

„Това, което имаме сега, е малко, общините не са много, но потенциалът на района е огромен. През годините развитието на фонда е минало през различни етапи и трудности. След 2 години „юридически сън“, още този петък ще бъде възстановена дейността му.“, заяви председателят на съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Фондът може да помогне и за развитието на общини, които попадат извън Южен централен район – като община Стара Загора, откъдето изпратиха представители на срещата и проявиха интерес към бъдещо участие.

По инициатива на „Летище Пловдив“ ЕАД, с помощта на областния управител Йордан Иванов, подобни работни срещи ще се проведат в различни общини, на които ще бъде разяснено  как и защо трябва да се включат.

„Готови сме за всяка община, която прояви интерес, да направим презентации, да проведем разговор и да организираме работна среща“, заяви директорът на летището Красимир Гешев.

Като „основен гръбнак“ на фонда бе определена  община Пловдив, която заяви пълната си подкрепа за развитието му.

„Община Пловдив изцяло подкрепя усилията на ръководството на летището. За нас е огромна чест да има летище, работещо и разширяващо дейността си и дестинациите си. Ще направим всичко възможно, за да подобрим липсващото досега обслужване. Община Пловдив от 10 години e участник във фонда, ние подкрепяме усилията за разширяването и развиването му. Считаме, че пловдивските средства във фонда, които са и най-много, са една много добра инвестиция в бъдещето“, каза зам.-кметът на Пловдив по транспорт  Тодор Чонов.

Поканени бяха и областните управители на съседни области, които да привлекат по-големите общини в областите си да се включат в разширяването на фонда. Участие взеха областният управител на област Пазарджик Андрей Гечев, зам.-областният управител на област Смолян Явор Руженов и зам.-областният управител на област Стара Загора арх. Банко Банов. На срещата присъстваха още началникът на отдел „Стопански дейности“ на община Пловдив Таня Юриева, Георги Стоилов- „Организация и контрол по транспорта“ на община Пловдив, Петър Иванов-община Асеновград, кметът на община Родопи Павел Михайлов, зам.-кметът на община Първомай Радослава Ставрева, директорът на дирекция АКРРДС Хасково Катя Крушкова, представителят на община Стара Загора Георги Симеонов и д-р Румяна Грозева- АРИР-Стара Загора. 

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/