Акцент, Новини

Едновременно в Пезаро, Северна Италия, и в Пловдив беше почетен Маестро Георги Атанасов

С тържествена церемония в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, родния град на основателя на българското оперно изкуство, бе открита паметна плоча с лика на Маестро Георги Атанасов, дело на скулптора Петко Йорданов. На името на Маестрото бе кръстена и библиотеката в учебното заведение. Днес, в същия час, в Консерватория Росини в Пезаро, бе именувана зала в памет на българския композитор, завършил с отличие обучението си там.

„Когато става въпрос за хора, оставили следа в българската култура, хора  като Маестро Георги Атанасов, думите никога не са достатъчни. Георги Атанасов е човек, допринесъл за развитието не само на българските, но и на италианските ценности. Той е представител на първото поколение български композитори и родоначалник на българското оперно изкуство. Споменът за него докосва сърцата на мнозина и до днес. Ние, пловдивчани, трябва да бъдем горди с това, че градът ни е родил такива хора. Щастлив съм от факта, че днес почитта, която отдаваме – не е само на думи! “, така зам.-областният управител Николай Василев се обърна към присъстващите гости.

Поздравителен адрес бе получен и от генералния консул на България в Милано г-жа Таня Димитрова, която присъства на реципрочното събитие в Пезаро. Тя отбеляза необходимостта от съхраняване на културната памет на България чрез почитане на живота и делото на личности от нашата история, оставили достоен отпечатък в световното оперното изкуство.

Паралелното посвещаване на зала и библиотека в чест на българския композитор в родното му място в България и там, където усъвършенства музикалните си умения в Италия, ще остави траен отпечатък в сферата на операта. Искреното желание на инициатора е да вдъхнови и изпълни с ентусиазъм студентите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и на тези в Консерватория Росини.

Генералното консулство на България в Милано е инициатор на двете мероприятия, а партньори по проекта, освен двете музикални институции, са Областната администрация на Пловдив и община Пезаро. На събитието присъстваха още посланикът на Италия в България Н. Пр. г-жа Джузепина Дзара, почетният консул на Италия в Пловдив г-н Джузепе Де Франческо, ректорът на Пловдивската академия г-жа Тони Шекерджиева-Новак, студенти и преподаватели.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/