Акцент, Новини

Център за жертви на сексуално насилие може да заработи в Пловдив до края на годината

Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие, където пострадалите да получават на едно място бърза и пълноценна помощ от специалисти и държавни институции, да започне да функционира в Пловдив до края на годината. Около тази идея се обединиха областният управител на Пловдив област Йордан Иванов и администрацията, посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън, зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков и представители на Община Пловдив, на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, „УМБАЛ – Пловдив“ АД, Районната прокуратура – Пловдив, Регионалната здравна инспекция, Регионална дирекция за социално подпомагане, Сдружение „Асоциация Деметра“ – Бургас.

Всички те подписаха официално споразумение за създаване на центъра, като всяка от институциите се ангажира с реализацията на проекта максимално бързо. Срокът до края на годината не е фиксиран, но участниците се съгласиха, че би могъл да бъде изпълнен, ако се работи в синхрон.

Центърът ще даде възможност за комплексна помощ на жертвите на сексуално насилие, ще им осигури това, от което се нуждаят най-много – дискретност, цялостна защита и подкрепа, които са ключово важни за превъзмогването на подобен вид травма. Центърът ще служи за връзка между пострадалите от посегателства и институциите. Идеята е чрез прилагане на координиран подход всички институции да се обединят, грижата да е пълноценна и обстановката по-щадяща. През годините е имало опити за създаване на такъв център в Пловдив, но поради различни причини такъв все още няма.

„Наша основна цел е да реагираме на липсата на услуги и подкрепа на претърпелите насилие. Приоритет на Центъра е предоставянето на надежда и ресурси за всички, които искат да избягат от насилието в своя живот и да извървят пътя от жертва до оцелял. Мисията ни е да бъдем спасителна линия на засегнатите и пострадали от сексуално насилие, като им предоставим сигурно убежище, застъпничество, ресурси и надежда. Днес поставихме началото на много работа, която трябва да бъде свършена от институциите преди да заработи Центърът. Предстои още много работа за осъществяване на целите на кризисния център.“, заяви областният управител на Пловдив област Йордан Иванов, който бе и домакин на срещата. 

Добри практики сподели Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в Република България, който бе основният двигател през годините на процеса за изграждане на Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие. Той благодари на всички институции и партньори за съвместната работа до момента и затова че ще продължат да работят усилено, докато Центърът не бъде реализиран, а и след това.

„Този проект е силен заради партньорството между институциите. Партньорството поставя жертвата в центъра на събитията. Само ако продължим да работим заедно, можем да осигурим нужната подкрепа и грижа на жертвите“, каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Роб Диксън.

В подписаното днес Споразумение са заложени конкретни стъпки за реализацията на инициативата. Първата крачка трябва да е обособяване на подходящо място за помещаването на Центъра, което е една от основните задачи, за която ще отговаря община Пловдив.

„На този етап сме се спрели на помещение в ДКЦ-Пловдив, което се намира в сградата на „УМБАЛ-Пловдив“ АД. Там има денонощен достъп до така необходимата в такива случаи лекарска помощ. Ако се наложи, лекарите могат да реагират веднага. Ще има график на дежурни и от другите институции, които също биха могли да се отзоват. Естествено,  там предстоят някои дребни подобрения – трябва да се обособи нов санитарен възел. Летните месеци ще бъдат затова – в помещението, което имаме, да бъдат направени тези ремонти дейности. Всяко начало е трудно, но и най-дългото пътешествие започва с една малка крачка“. Така зам.-кметът Георги Титюков коментира първите стъпки от изграждането на Центъра.

Всички представители на институциите се обединиха около идеята, че трябва да бъде проведена интензивна информационна кампания, която да презентира дейността и важността на Центъра и да помогне на жертвите на сексуално насилие, които не са сигурни в тази стъпка, да се обърнат към него.

Подкрепа за проекта бе изказана и от районния прокурор на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев, както и от директора на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи – Пловдив старши комисар Димитър Балев. Те заявиха, че двете институции ще свършат работата си бързо, като случаите на сексуално насилие ще бъдат разглеждани с приоритет. 

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 05 юли, 2022 в 13:53

Skip to content https://www.livechatalternative.com/