Акцент, Новини

Областният управител Ангел Стоев уважи празника „Деня на Ашурето“

По традиция този ден събра в Пловдив представители на всички етнически общности с послание за мир, радост и берекет

Областният управител Ангел Стоев бе гост на мюсюлманската общност в Пловдив, която днес отбеляза „Деня на Ашурето“. Празникът се чества на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене и по традиция събира представители на различните етноси и религии, а мюсюлманите варят ашуре и го раздават на съседите си.

„Денят на ашурето е ден на толерантността, ден, в който религиите и етносите търсят път един към друг. Само когато сме заедно, можем да успеем“, заяви в приветствието си областният управител Ангел Стоев.

„Празникът е с послание за мир между всички етноси и се прави за радост и берекет“, заяви пред присъстващите и председателят на Мюсюлманското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

„Денят на ашурето е един от светите дни, който се празнува както в Турция, така и в България. Със съдържанието си символизира толерантността, подкрепата и милосърдието. Денят на ашурето подхожда на Пловдив, заради хармонията в този град“, каза в словото си генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Този ден е белязан в историята с много важни за човешкия род събития: краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег, както и извеждането на Адам от Рая. „Денят Ашуре“ се свързва още и със спасяването на евреите от Египет.  Отбелязването му е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии.

Празникът в Пловдив се организира с подкрепата на общината, Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство. Сред гостите на събитието бяха зам.-кметовете на Община Пловдив Тодор Чонов и Йордан Ставрев.

Пред Джумая джамия официалните гости участваха във финалното приготовление на ашурето – смесването на 10-те му съставки, преди да бъде поднесено на десетките пловдивчани, дошли за празника.  Събитието завърши с ритуалния танц „Сема“, изпълнен от единствения дервиш в България – пловдивчанинът Васил Тосев.

Снимки: Община Пловдив

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/