Акцент, Новини

Областният управител обсъди с комисар Мангараков пожарната обстановка в областта

Ситуацията е под пълен контрол, при евентуално усложняване ще искаме помощ и от армията, заяви Ангел Стоев

Пожарната обстановка в Пловдивска област е напрегната заради високите летни температури и силното засушаване, но ситуацията е под пълен контрол. Това стана ясно след среща на областния управител Ангел Стоев с директора на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, комисар Георги Мангараков и началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ главен инспектор Димитър Бришимов.

Само за първите осем дни на месеца на територията на областта са възникнали 159 инцидента като от тях 116 пожара. Благодарение на бързата реакция само при 15 от тях има нанесени материални щети. „Множество от пожарите възникват в близост до населените места, но ние концентрираме техника и сили и успяваме бързо да ги потушим“, обясни главен инспектор Бришимов. В повечето случаи причината за инцидентите е човешка небрежност или нерегламентирано палене на стърнища и крайпътни ивици. С цел превенция по разпореждане на комисар Мангараков през почивните дни във всички населени места патрули на пожарната извършват обходи на рисковите зони.

Още през м. март към общините са изпратени писма с препоръки за летния сезон като специално внимание е отделено на обработката на синорите на нивите, намиращи се в непосредствена близост до населените места. „За съжаление част от кметовете не изпълняват предписанията и затова сега гасим пожари“, коментира комисар Мангараков.

В хода на срещата областният управител поиска да получи информация дали огнеборците разполагат с необходимата техника, ресурси и екипи, за да гарантират защитата на населението на територията на областта. „На този етап сме напълно обезпечени, но при усложняване на обстановката, ще се нуждаем от допълнителна техническа помощ“, коментира директорът на РД ПБЗН. „Готов съм да съдействам за осигуряване на хеликоптери за гасене и допълнителни сили от армията“, заяви областният управител.

Част от общините в областта все още не са създали доброволни формирования, въпреки че законът им дава тази възможност, стана ясно още по време на срещата. Обучението, екипировката, застраховката и издръжката на доброволците е гарантирана от държавния бюджет. Главен инспектор Бришимов даде за пример Община Пловдив, която има три доброволни формирования – подготвени и оборудвани технически. Те оказват сериозна подкрепа в аварийно-спасителни работи не само на територията на Пловдив, но и във всички общини от областта.

„Необходимо е отново да приканим кметовете да предприемат кампании за набиране на доброволци и създаване на добре подготвени формирования, за да бъдат в помощ на пожарникарите при различни кризисни ситуации“, препоръча областният управител. Комисар Мангараков се ангажира в много кратък срок отново да изпрати официални писма към общините, в които все още няма доброволни екипи.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/