Акцент, Новини

Ангел Стоев: В Слатина къщите са изчистени, ускоряват се дейностите в Богдан и Каравелово

Днес в трите карловски села работят 400 доброволци и 450 военни, през уикенда се очакват над 1000 души, започва изплащането на еднократните помощи на 378 пострадали домакинства

„Постепенно връщаме наводнените села към нормалния начин на живот. Като добрата новина е, че в село Слатина частните домове са напълно почистени и остават само три обществени сгради като в тях момента рабоят доброволци от община Троян. Поради тази причина всички доброволци са насочени към Каравелово и Богдан, където продължава разчистването на домове и дворове.“ Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев на брифинг в село Богдан. Той бе днес в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов, с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов, подполк. Пейчо Генов и подполк. Станислав Малешков от 61 Стрямска бригада.

На място в момента има 450 военни. В Каравелово работят днес 200 доброволци от областната и държавна администрация. 200 души има и в Богдан, като те са най-вече от президентската администрация, има и служители от областните администрации на София-област, Хасково, Пловдив и Стара Загора. На място има доброволци от редица общини като най-много са от Община Пловдив.

През уикенда се очакват над 1000 доброволци, като такива ще има и от Националното представителство на студентските съвети, които днес се включват с един скромен брой доброволци, около 20, но утре над 200 човека студенти ще бъдат на място, обясни Стоев.

 „Основно са почистени улиците, като това беше приоритетната ни задача, за да можем да стигнем до къщите. В следващите дни се насочваме към частните имоти“, заяви още Стоев.

Той разясни, че е създадена организация с ръководството на 61 Стрямска бригада и ясно са описани всички улици и къщи, които предстои да бъдат почистени. На място дейностите по разпределние на доброволците се осъществява от кметовете и двама ръководители от 61 Стрямска бригада.

Осигурени са и 22 фургона, които предстои да бъдат доставени в следващите дни.

Областният управител благодари и на всички, които предоставят техника, като в момента е необходима основно малогабаритна.  Той благодари на Община Садово, която съвместно с фирма БИЛД ИНЕРТ ЕООД изпратиха днес 11 единици техника, която ще работи тук 4 дни абсолютно безплатно.

В момента на терен работят над 120 тежки машини – багери, булдозери и самосвали. Днес пристига 6 броя малогабаритна техника – мини челни товарачи, която е разпределена по равно в Каравелово и Богдан, а утре се очаква още. С нея ще се ускори разчистването на дворовете на наводнените къщи. По речните корита на трите села работят между 5 и 8 много тежки машини.

„И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 %, все още не пуснато улично осветление, тъй като е разрушена инфраструктура. Водата е възстановена на 50%, като предстои възстановяването на водопроводи“, каза той.

В понеделник 378 семейства ще получат еднократна помощ от държавата от 375 лева.

Между 12-15% от къщите са необитаеми, като това затруднява разчистването, тъй като не може да се влезе в тях без собствениците.

„Трите лекарски кабинета в селата работят. Нямаме проблеми вече и с лекарското обслужване. В началото имаше два мобилни лекарски екипа, сега местните лекари обслужват населението“, допълни Стоев.

„Екипите на БЧК за психологическа подкрепа на пострадалите в тези тежки за тях моменти, вече е на лице“, категоричен е Стоев.

От държавния резерв е осигурена 200 тона питейна вода, тъй като все още водата в засегнатите села не е годна за пиене, във всяко едно село е изпратен по един тир с вода, стана ясно по време на брифинга.

„В Община Карлово има четвърти резервен тир и пет други са готови да тръгнат при моя молба“, уточни Ангел Стоев.

„И трите села са напълно дезинфекцирани, улици, дворове, къщи“, допълни Стоев.

„Имаме договорка с НСОРБ, които ни изпратиха график за доброволците от общините в България в следващия месец и половина, чакаме график и за машините.“

Областния управител изказа благодарност към ръководството и военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада, най-вече на подполк. Станислав Малешков и подполк. Пейчо Генов, които ръководят доброволците на място.

Той подчерта още, че държавата отпуска над 10 милиона лева чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. С тези средства ще се проектират и изграждат нови мостове, ще се разчистват и речните корита, както и ще се изграждат и наново улици.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/