Акцент, Новини

Заместник областният управител Даниела Николова откри учебната година в УХТ

С официална церемония в Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив бе открита новата 2022/2023 учебна година от ректора проф. д-р инж. Пламен Моллов, зам.-министъра на земеделието Георги Събев и зам.-областния управител Даниела Николова. 

„През своята история УХТ се утвърди като авторитетна школа за подготовка на висококвалифицирани специалисти и се превърна в безспорен лидер в сферата на хранителната наука и технология. Атрактивните специалности и учебни програми, някои от които се преподават на английски език, са разработени с умело съчетаване на дългогодишните традиции с новаторство и креативност“. Това заяви в словото си ректорът на университета проф. Пламен Моллов.

Той подчерта, че основно предимство на тези, които се дипломират в УХТ, е успешната им реализация на пазара на труда. Към преподавателите проф. Моллов се обърна с думите, че носят отговорността на три поколения – да съхранят наследството, което са им завещали техните интелектуални предци, да бъдат на висотата на тяхната кауза и да предадат на студентите най-ценния урок по професионална и житейска почтеност.

Даниела Николова първо се обърна към студентите от първи курс и ги поздрави за добрия избор.  „УХТ е едно от най-старите висши учебни заведения в страната, което благодарение на академичното си ръководство, се утвърди в България и Европа като важен научен център за развитието на хранително-вкусовата промишленост и адаптирането й към нови условия“, подчерта заместник областният управител. По думите й този отрасъл е ключов за глобалната икономика, а интелигентната трансформация прави професията на технолозите и инженерите все по-значима за  изхранването на населението,  опазването на  околната среда, климата и здравето на хората.  „Вярвам във вашата мисия! И нека тя да ви мотивира да учите, да напредвате, да бъдете новатори и лидери в своя бранш“, заяви още Даниела Николова.

На тържественото събитие присъства заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който е и възпитаник на УХТ. Той също поздрави първокурсниците с избора им и подчерта, че това е университет, който развива, който надгражда и неговите възпитаници имат успешна реализация на пазара на труда. 

По време на тържеството 11 първокурсници, приети с максимален бал 24 в университета,  получиха студентските си книжки от ректора проф. Пламен Моллов. Той връчи и специалната статуетка „Плодотворие“ на своя предшественик в периода 1999 – 2003 година – проф. Димитър Хаджикинов. Статуетката е изработена от скулптура Цвятко Сиромашки и се предоставя за първи път  на отличени хората със солиден принос в развитието на университета.

Сред гостите за откриването бях представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на туризма, представители на управата на града и областта, ректори на висши училища, представители на Съвета на настоятелите на УХТ, представители на бизнеса от хранително-вкусовата и туристическата индустрия, преподаватели, служители, студенти и родители.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/