Акцент, Новини

Даниела Николова откри в Пловдив изложба „За по-чиста околна среда“

Да си еко е житейски избор и всеки един от нас трябва да положи лични усилия, за да запазим природата чиста, заяви заместник областният управител

Заместник областният управител Даниела Николова откри в Пловдив изложба „За по-чиста околна среда“, с която стартира поредната еко кампания на в. „Марица“ и Община Пловдив. Фотоизложбата е ситуирана в Цар-Симеоновата градина и представя в 20 пана на добри зелени практики и показва, че промяната е възможна. Посланието е, че всичко започва от самите нас и е необходимо само малко усилие, добри намерения и мисъл за бъдещето. На официалното откриване присъстваха също председателят на Общинския съвет – Пловдив Александър Държиков, зам.-кметът по социална политика, младежки дейности и спорт на Община Пловдив Георги Титюков и директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. 

„Да си еко, наистина вече не е мода, а начин на живот и житейски избор“, заяви при откриването Даниела Николова. Според нея всеки един от нас трябва да положи лични усилия, за да бъде възстановена връзката между природата и човека, за да имаме по-добър и качествен живот. По думите й опитът сочи, че най-краткият път да докажеш практичността и верността на едно решение е личният пример.

„Какво може да е по-актуално от темата за опазването на околната среда, за отношението ни към природните ресурси, за стремежа ни да живеем в един по-сигурен, по-чист град. Това трябва да бъде житейска кауза на всеки един от нас – като представител на институция, като представител на бизнеса или гражданин. Трябва първо да променяме себе си, за да увлечем тези около нас, да възпитаване нашите деца и внуци към едно отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Всеки един от нас трябва да е убеден, че от нас зависи какво ще оставим за следващите поколения“, каза в словото си Александър Държиков.

Главният редактор на вестник „Марица“ Руси Чернев  препоръча на гостите на откриването да прочетат прекрасната поема на Алън Гинзбърг „Слънчогледова сутра“. „Написана е преди 68 години, но е напълно в темата на днешното събитие. За всички е ясно, че промяната трябва да започне от всички нас, а за каквато и да е промяна е необходимо вдъхновение. В историята на човечеството вдъхновението винаги е идвало от големите поети и мислители, а не от политиците“, подчерта Руси Чернев.

Екокампанията на вестник „Марица” и „Хермес медиа” е една от изключително успешните ни до момента, която ще продължи и през 2023 г. с нови инициативи. Тази година тя ще се проведе от 2 май до 1 юни и ще бъде съпътствана от няколко интересни събития.

На 11 май ще се проведе урок по градинарство в ДГ „Космонавт”. В него децата ще могат да експериментират и да обогатят опита си в дейностите по засаждане, поливане, отглеждане на луковици. Така се надяваме да запалим най-малките в различни дейности по опазването на прекрасната цветна природа около нас.

На 27 май  пловдивчани могат да се включат в почистване на зона от северния бряг на река Марица, близо до магазин „Лекси”. Целта е да се привлече  вниманието на обществеността върху значението на водата. Събитието е отворено за индивидуални участници, но е и страхотна възможност за групи и колективи, които споделят каузата.

На 1 юни Деня на детето ще бъде отбелязан с екоработилница с ИКЕА, която ще бъде разположена в непосредствена близост с фотоизложбата на входа на Градската градина.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 10 май, 2023 в 18:30

Skip to content https://www.livechatalternative.com/